Skip to main content
4.5
(20)

Je gebruikt hem waarschijnlijk elke dag: je vaatwasser. Maar hoeveel stroom verbruikt jouw afwasmachine nu precies? En wat kost dit je dan per keer? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per keer

Gemiddeld verbruikt een vaatwasser ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Hierbij gaan we uit van een vaatwasser met A+ energielabel. Per keer kost het gebruik van een vaatwasser je ongeveer €0,40. Hierbij gaan we uit van een kWh prijs van €0,40 (energieprijs plafond van de overheid ingesteld in 2023). Als je een vaatwasser hebt die wat ouder is dan zal het energieverbruik een stuk hoger zijn. Het kan dus lonen om over te stappen op een nieuwe, energiezuinige vaatwasser. Berekenen wat jouw afwasmachine verbruikt? Maak dan gebruik van onze rekentool.

Energieverbruik per jaar

Als we uitgaan van een energiezuinige vaatwasser met energielabel A+ en een gemiddelde van 290 afwasbeurten per jaar dan verbruikt een vaatwasser ongeveer 290 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWH dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €116. Hierbij zijn we uitgegaan van het eco programma dat de hedendaagse vaatwasser vrijwel altijd bezit.

In de praktijk is het energieverbruik van de vaatwasser per jaar waarschijnlijk hoger, maar dat is echt afhankelijk van hoe vaak je hem aanzet, welke temperatuur, hoe vol de vaatwasser zit en welk energielabel de machine heeft.

Meest zuinige inbouwvaatwassers

Veel vaatwassers hebben nog niet het beste energielabel A. Wij hebben een lijstje gemaakt met afwasmachines die wel energielabel A hebben en dus super zuinig zijn.

Stroomverbruik vaatwasser berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw vaatwasser te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je vaatwasser

Als je energie en geld wilt besparen met je vaatwasser zijn er een aantal dingen die je kunt doen om water- en energie te besparen. Zo kan het verstandig zijn om je vaatwasser in de avond- of nacht aan te zetten. Vaak geldt er dan een daltarief voor je energie waardoor het gebruik van je vaatwasser goedkoper is. Daarnaast raden wij altijd aan om de vaatwasser helemaal te vullen. Zo hoeft hij minder vaak aan. Ook voorspoelen is niet nodig en kost alleen maar water en gas om je water te verwarmen. Vaatwassers werken vaak zelfs beter als je niet voorspoeld.

Energielabel vaatwasser

In 2021 is het energielabel voor vaatwassers aangepast. Voorheen had het label een gradatie van A+++ tot E. Er is een nieuw label gekomen aangezien afwasmachines steeds zuiniger werden. Zo zaten vrijwel alle machines op energielabel A. Doordat er nu een nieuw label is kunnen machines een realistischer label meekrijgen. Daarnaast stimuleert het fabrikanten om nóg zuinigere vaatwassers te produceren.

Een mooie vergelijking: een afwasmachine dat in 2021 een A++ label had, heeft in 2022 een B label. Wanneer je een tweedehands vaatwasser koopt moet je hier dus goed op letten. Ook wanneer je oude voorraad koopt kan het dus zijn dat je denkt dat de machine heel zuinig is, maar dat in de praktijk erg tegenvalt.

4.5
(20)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een vaatwasser per keer?

Gemiddeld verbruikt een vaatwasser ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Hierbij gaan we uit van een vaatwasser met A+ energielabel. Per keer kost het gebruik van een vaatwasser je ongeveer €0,40. Hierbij gaan we uit van een kWh prijs van €0,40.

Hoeveel verbruikt een vaatwasser in een jaar?

Als we uitgaan van een vaatwasser met energielabel A+ en een gemiddelde van 290 afwasbeurten per jaar dan verbruikt een vaatwasser ongeveer 290 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWH dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €116.

Hoeveel Watt is een vaatwasser?

Bij de vraag hoeveel watt een apparaat is kun je geen eenduidig antwoord geven. Per spoelbeurt verbruikt de vaatwasser rond de 1000 wat, ofwel 1 kWh. Hierbij is het natuurlijk ook afhankelijk van het programma dat je hebt ingesteld. Een eco programma zal minder verbruiken dan een uitgebreid programma met hogere temperaturen. 1 kWh kost je bij een kWh prijs van €0,40 precies €0,40.

Hoeveel verbruikt een vaatwasser van 10 jaar oud?

Een vaatwasser van 10 jaar oud verbruikt gemiddeld ongeveer 1,5 kWh per wasbeurt. Bij een kWh prijs van €0,40 ben je per wasbeurt dus €0,60 kwijt. Hier zit het vaatwasblokje nog niet bij. Ter vergelijking: een moderne vaatwasser verbruikt 50% minder stroom. Het kan dus lonen om over te stappen op een nieuwe.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.