Skip to main content
4.8
(15)

Een koelkast staat de gehele dag- en nacht aan. Daarbij verbruikt de koelkast natuurlijk stroom. Maar hoeveel elektriciteit verbruikt een koelkast? Hoeveel kost een koelkast per jaar? Hoe zit het met energieklasse Hoe zit het met het energieverbruik van verschillende koelkasten? In dit uitgebreide artikel over het stroomverbruik van een koelkast beantwoorden we al deze vragen!

Inhoudsopgave

Energiekosten verbruik koelkast per jaar

Een koelkast is een apparaat wat in principe de gehele dag- en nacht aanstaat. De gemiddelde koelkast gebruikt ongeveer 200 kWh per jaar. Met een kWh prijs van gemiddeld €0,40 kom je uit op €80 aan energieverbruik van een koelkast per jaar.

Hierbij moeten we wel nadrukkelijk zeggen dat dit een gemiddelde is. Er zijn veel variabelen waardoor er geen eenduidig antwoord te geven is. In onderstaande alinea kun je zelf een berekening maken van de energiekosten die je kwijt bent aan het gebruik van jouw koelkast.

Meest zuinige koelkasten

Op dit moment zijn er maar weinig koelkasten met energielabel A. Wij hebben een top 3 gemaakt met koelkasten die super zuinig zijn. De aanschafprijs is wellicht iets hoger dan bij minder zuinige apparaten maar dit betaald zich uiteindelijk dubbel en dwars terug. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook per koelkast de meest energiezuinige op een rij gezet:

Stroomverbruik koelkast berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw koelkast te gebruiken. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je koelkast heeft kun je ook op het energielabel van de koelkast kijken. Daar staat een kWh per jaar aangegeven. Om dit in de calculator te gebruiken moet je in het eerste invulveld het verbruik van je energielabel neerzetten met drie keer een 0 erachter. Bij de overige twee velden vul je een 1 in en tenslotte je energieprijs. Op die manier kun je precies het stroomverbruik van jouw koelkast berekenen.

Stroomverbruik koelvries-combinatie

Ook het energieverbruik van een koelvries-combinatie is niet in een bedrag te vangen. Het is afhankelijk van verschillende factoren maar we kunnen wel uitgaan van een gemiddelde. Gemiddeld verbruikt een koelvries-combinatie 230 kWh per jaar. Dit komt neer op een verbruik van €92 per jaar bij een kWh prijs van €0,40. Er zit een groot verschil in oudere koelvries-combinaties en nieuwere. Ook het energielabel speelt hierbij een rol. Bereken het verbruik van jouw koelvries-combinatie met onze stroomverbruiktool.

Stroomverbruik tafelmodel koelkast

Over het algemeen zijn tafelmodel koelkasten minder zuinig dan inbouwkoelkasten. Als je een tafelmodel koelkast hebt met energielabel E dan verbruik je vaak rond de 130 kWh per jaar. Als je dit afzet tegen een gemiddelde energieprijs van €0,40 dan kost dit je €52 aan energiekosten per jaar. Heb je een zuiniger tafelmodel koelkast met energielabel C en verbruik je hiermee 60 kWH per jaar dan ben je maar €24 euro per jaar kwijt. Nu zijn bovenstaande situaties voorbeelden. Gebruik onze calculator om het stroomverbruik van jouw tafelmodel koelkast te berekenen.

Zoals je ziet kan het dus lonen om te kiezen voor een nieuw tafelmodel koelkast. Het verschil in energiekosten heb je er dan vaak al naar een jaar of 5 uit.

Stroomverbruik Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast verbruikt over het algemeen een stuk meer elektriciteit dan kleinere modellen. Toch valt het verhoudingsgewijs wel mee aangezien de inhoud van de Amerikaanse koelkast ook een stuk groter is. Gemiddeld gebruikt een Amerikaanse koelkast 350 kWh per jaar en kost het €140 per jaar. Daarbij gaan we uit van €0,40 per kWh (het huidige plafond dat in november 2022 door de overheid is ingesteld). Als je wilt berekenen hoeveel jouw Amerikaanse koelkast verbruikt dan kun je gebruik maken van onze rekentool.

Stroomverbruik oude koelkast

De leeftijd van een koelkast heeft in principe geen invloed op de energie-efficiëntie. Nieuwere koelkasten zijn echter meestal energiezuiniger dan oudere modellen. Deze nieuwere koelkasten hebben vaak een beter energielabel en maken gebruik van betere isolatie en betere koeltechnieken. Een oude koelkast kan bijvoorbeeld wel 400 kWh per jaar verbruiken terwijl dat een energiezuinige koelkast van vandaag de dag hier maar de helft van gebruikt. In bovenstaande calculator kan je berekenen wat het stroomverbruik van jouw oudere koelkast kost.

Stroomverbruik koelkast caravan

Een caravan koelkast heeft gemiddeld een vermogen van 100 watt. Dit komt neer op €0,40 stroomverbruik per 24 uur. Uiteraard is het ook hier weer afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal uur dat de koelkast aanstaat en de prijs die je in kWh betaalt.

Energielabel koelkast

Informatieve video over het energielabel van een koelkast en wat dit betekent voor het energieverbruik.

De energieklasse is een graadmeter voor de hoeveelheid elektriciteit die een apparaat gebruikt. Hoe lager het label, hoe meer elektriciteit het apparaat gebruikt. Koelkasten worden beoordeeld op een schaal van A tot G, waarbij A het meest efficiënt is en G het minst efficiënt.

In 2021 heeft er een verandering plaatsgevonden bij deze labels waar je rekening mee moet houden. Zo is een apparaat met energielabel A+ in 2019 nu nog maar een energielabel C. Dit is gedaan om de fabrikanten scherp te houden op het voortdurend energiezuiniger maken van koelkasten. In de onderstaande afbeelding wordt het energielabel van koelkasten verder toegelicht.

Let er bij het kopen van een tweedehands koelkast of bij het kopen van een koelkast uit een oude voorraad dus even goed op het energielabel en van welk jaar het label is.

4.8
(15)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Hoeveel verbruikt een koelkast?

De gemiddelde koelkast gebruikt ongeveer 200 kWh per jaar. Met een kWh prijs van gemiddeld €0,40 kom je uit op €80 aan energieverbruik van een koelkast per jaar. Dit is echter wel afhankelijk van veel verschillende factoren. Gebruik onze rekentool om te berekenen wat jouw koelkast verbruikt.

Hoeveel stroom verbruikt een Amerikaanse koelkast?

Gemiddeld gebruikt een Amerikaanse koelkast 350 kWh per jaar en kost het €140 per jaar. Daarbij gaan we uit van €0,40 per kWh (het huidige plafond dat in november 2022 door de overheid is ingesteld).

Hoeveel stroom verbruikt een tafelmodel koelkast?

Als je een tafelmodel koelkast hebt met energielabel E dan verbruik je vaak rond de 130 kWh per jaar. Als je dit afzet tegen een gemiddelde energieprijs van €0,40 (prijsplafond in november 2022) dan kost dit je €52 aan energiekosten per jaar.

Hoeveel verbruikt een koelkast van 20 jaar oud?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven maar een 20 jaar oude koelkast kan maar zo 500 kWh per jaar verbruiken. In de regel is het zo dat hoe ouder de koelkast is, hoe meer stroom deze verbruikt. Gemiddeld genomen is het na 15 jaar verstandig om een nieuwe te kopen omdat dit zuiniger in gebruik is en je hierdoor de koelkast snel terugverdiend.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.