Skip to main content
4.3
(25)

Passie voor aquaria gaat vaak hand in hand met vragen over het stroomverbruik. Dit artikel biedt een gedetailleerd inzicht in het stroomverbruik van verschillende soorten aquaria, van compacte 30-liter bakken tot indrukwekkende 500-liter showstukken. Hier vind je niet alleen informatie over de kosten, maar ook praktische tips om energie te besparen en je hobby duurzamer te maken.

Inhoudsopgave

Stroomverbruik is een belangrijk aspect bij het onderhouden van een aquarium. Het begrijpen van de energiekosten helpt je niet alleen geld te besparen, maar draagt ook bij aan een milieuvriendelijkere hobby. Elk formaat aquarium heeft zijn eigen dynamiek en energiebehoeften. In onze voorbeelden zijn we uitgegaan van een kWh prijs van 0,40 euro. Waarschijnlijk heb jij een andere kWh prijs. Wil je nu exact weten wat jouw aquarium verbruikt, gebruik dan onze handige calculator. Per literinhoud zijn we uitgegaan van de aangeraden pomp en verwarmingscapaciteiten.

Stroomverbruik van een 30 liter aquarium

Een 30 liter aquarium is perfect voor beginners of als extra tank. Met een bescheiden pomp van 5 watt, efficiënte LED-verlichting van 6 watt en een kleine verwarming van 50 watt, zijn de dagelijkse kosten ongeveer €0,195. Dit komt neer op ongeveer €5,85 per maand en €70,20 per jaar. Ideaal voor wie wil starten zonder zich zorgen te maken over hoge energiekosten. Zoals eerder gezegd zijn we hier uitgegaan van 0,40 euro per kWh.

Stroomverbruik van een 60 liter aquarium

Een 60 liter aquarium biedt meer ruimte voor creativiteit en diversiteit in vissoorten zonder de portemonnee helemaal leeg te trekken. Met een 10 watt pomp, 8 watt verlichting en een 75 watt verwarming, komen de dagelijkse kosten uit op ongeveer €0,298, wat neerkomt op €8,94 per maand en €107,28 per jaar. Een geweldige optie voor diegenen die hun hobby willen uitbreiden. Ook in dit voorbeeld zijn we uitgegaan van 0,40 per kWh.

Stroomverbruik van een 180 liter aquarium

Een 180 liter aquarium is een blikvanger in je huis. De grotere pomp van 20 watt, uitgebreidere verlichting van 15 watt en krachtigere verwarming van 150 watt leiden tot dagelijkse kosten van ongeveer €0,59, €17,70 per maand en €212,40 per jaar. Een prachtige keuze voor de meer toegewijde liefhebbers. In praktijk zal het verbruik iets lager liggen omdat we hier gerekend hebben met een kWh prijs van 0,40 euro.

Stroomverbruik van een 200 liter aquarium

Met een 200 liter aquarium begin je serieuze aquascaping projecten. De combinatie van een 25 watt pomp, 20 watt verlichting en een 200 watt verwarming kost ongeveer €0,78 per dag, €23,40 per maand en €280,80 per jaar. Ideaal voor diegenen die een stap verder willen gaan in hun aquariumavontuur. Ook hier zijn we uitgegaan van €0,40 per kWh. Als jij dus een andere kWh prijs hebt ben je goedkoper (of natuurlijk duurder uit)

Stroomverbruik van een 240 liter aquarium

Een 240 liter aquarium is een statement op zich. Het vereist een 30 watt pomp, 25 watt verlichting en een 250 watt verwarming, wat leidt tot dagelijkse kosten van ongeveer €0,98, €29,40 per maand en €352,80 per jaar. Perfect voor wie graag een groot, levend kunstwerk in huis wil.

Stroomverbruik van een 450 liter aquarium

Een 450 liter aquarium is een droom voor elke serieuze aquarist. Met een 40 watt pomp, 30 watt verlichting en een 300 watt verwarming, zijn de dagelijkse kosten ongeveer €1,18, €35,40 per maand en €424,80 per jaar. Dit formaat is ideaal voor het creëren van complexe ecosystemen. Wel zijn de kosten natuurlijk relatief hoog, dus je moet je goed afvragen of deze grootte geschikt is voor jou.

Stroomverbruik van een 500 liter aquarium

Voor de ultieme aquarist is het 500 liter aquarium de top. Een 50 watt pomp, 35 watt verlichting en een 350 watt verwarming resulteren in dagelijkse kosten van ongeveer €1,39, €41,70 per maand en €500,40 per jaar. Dit formaat is perfect voor diegenen die zich willen onderdompelen in een professionele aquariumhobby.

Factoren die van invloed zijn op het stroomverbruik

Verschillende elementen beïnvloeden het energieverbruik van je aquarium. De pomp, temperatuur en verlichting zijn de sleutelfactoren. Zaken als plaats waar het aquarium staat (bijvoorbeeld direct zonlicht) en isolatie wegen ook mee.

De invloed van de pomp

De sterkte van de pomp is cruciaal voor de waterkwaliteit, maar ook een belangrijke energieverbruiker. Een juist afgestemde pomp zorgt voor efficiënt energieverbruik. Zo heb je voor een klein aquarium geen grote pomp nodig met veel vermogen. Kies altijd voor een passende pomp op basis van de literinhoud van je aquarium.

Thermostaat

De temperatuur speelt een grote rol, vooral in tropische aquaria. Een stabiele temperatuur is essentieel voor de gezondheid van de vissen, maar vraagt ook om zorgvuldig energiebeheer. Kijk altijd goed welke temperatuur ideaal is. Vaak is hier nog enige graad speling in, waardoor je best veel kunt besparen als je hem niet te warm zet.

Verlichting: LED vs gloeilamp

De keuze tussen LED en traditionele verlichting kan een significant verschil maken in energieverbruik. LED is niet alleen energiezuiniger, maar biedt ook een langere levensduur. Daarnaast heb is er LED verlichting beschikbaar die de groei van je planten bevorderen (en dus ook algen, dus kijk hier mee uit)

Stroomverbruik aquarium zelf berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw aquarium te gebruiken met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je aquarium heeft kun je op de verpakking van het de pomp, thermostaat en verlicthing kijken. Kun je het daar ook zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

Energie besparen met een aquarium

Hoe groter het aquarium, hoe meer stroom deze in de regel verbruikt. Wel is het zo dat je een aantal maatregelen kunt nemen om het verbruik te beperken. Zo raden wij aan de pomp regelmatig schoon te maken. Wanneer een pomp verstopt raakt, kost het namelijk meer energie om er water doorheen te pompen. Ook de temperatuur is een factor waarmee je rekening moet houden. De meeste vissoorten leven het beste in een bepaalde ‘range’ van temperaturen. Qua stroomverbruik is het dan beter om te kiezen voor een iets lagere temperatuur.

Ook kun je eens kijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld de achterkant van je aquarium te isoleren. De voor- en zijkant zijn natuurlijk geen opties (tenzij je het aquarium in een hoek plaatst). Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een stuk piepschuim gebruiken. Op die manier hoeft je thermostaat minder hard te werken omdat er minder warmte lekt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.