Skip to main content
4.6
(46)

Een zwembadpomp is een essentieel onderdeel van een zwembadsysteem. Het zorgt ervoor dat het water in het zwembad constant circuleert, gefilterd en schoon gehouden wordt. Het correct functioneren van een zwembadpomp is cruciaal voor de waterkwaliteit en de algehele werking van het zwembad. Maar wat verbruikt een zwembadpomp eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een zwembadpomp en geven we tips om het energieverbruik te verminderen.

Inhoudsopgave

Hoeveel stroom verbruikt een buitenzwembadpomp per dag?

Het energieverbruik van een zwembadpomp wordt beïnvloed door verschillende factoren. Ten eerste speelt de capaciteit en het vermogen van de pomp een rol. Grotere zwembaden vereisen doorgaans krachtigere pompen, wat resulteert in een hoger energieverbruik. Daarnaast heeft de duur en frequentie van het pompen invloed op het energieverbruik. Het is belangrijk om de pomp alleen zo lang te laten draaien als nodig is om het water schoon te houden, om onnodig energieverlies te voorkomen.

Naast deze factoren zijn er nog andere variabelen die het energieverbruik van een zwembadpomp kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de weerstand in het leidingsysteem, de hoeveelheid vuil in het water en het gebruik van extra accessoires zoals waterfonteinen of waterglijbanen. Deze variabelen kunnen ervoor zorgen dat de pomp harder moet werken en dus meer energie verbruikt.

In onderstaand overzicht zijn we uitgegaan van een Intex opblaaszwembad omdat deze veel gebruikt worden in de Nederlandse tuinen. Als je een ander merk zwembadpomp hebt dan komt het verbruik vaak redelijk overheen. In het overzicht rekenen we dat de zwembadpomp per dag vier uur aanstaat (genoeg om het water schoon te houden).

Het bovenstaande voorbeeld is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Hoeveel stroom verbruikt een buitenzwembad per jaar?

ZwembadpompVermogen in WattKosten per dag (bij kWh prijs van €0,40)
Intex filterpomp 1250 liter/uur45 Watt€0,07
Intex filterpomp  2271 liter/uur60 Watt€0,10
Intex filterpomp  3407 liter/uur90 Watt€0,15
Intex filterpomp  5678 liter/uur165 Watt€0,26
Intex filterpomp  9463 liter/uur350 Watt€0,56
Zandfilterpomp 4 m3/h200 Watt€0,32
Zandfilterpomp 6 m3/h350 Watt€0,56
Zandfilterpomp 8 m3/h550 Watt€0,88
Zandfilterpomp 10 m3/h650 Watt€1,05

Stroomverbruik buitenzwembad berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw zwembadpomp te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je zwembadpomp

Er zijn verschillende stappen die zwembadeigenaren kunnen nemen om het energieverbruik van hun zwembadpomp te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om de pomp correct te dimensioneren. Een te grote pomp kan onnodig energie verbruiken, terwijl een te kleine pomp mogelijk niet voldoende circulatie en filtratie biedt. Het raadplegen van een professional kan helpen bij het bepalen van de juiste pompmaat voor uw zwembad.

Daarnaast is regelmatig onderhoud en reiniging van de pomp en filter van essentieel belang. Een propere pomp en filter werken efficiënter en vereisen minder energie. Het is ook aan te raden om gebruik te maken van timers en automatiseringssystemen om de pomptijden te regelen. Door de pomp alleen te laten draaien wanneer dat nodig is, kan aanzienlijk energie worden bespaard.

Voor degenen die verder willen gaan in het verminderen van het energieverbruik, is het mogelijk om alternatieve energiebronnen te overwegen. Bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen om de pomp van stroom te voorzien. Hoewel dit een investering kan zijn, kan het op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren en het zwembad milieuvriendelijker maken.

4.6
(46)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 46

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

De pomptijden kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het zwembad, de waterkwaliteit en het gebruik van het zwembad. Over het algemeen wordt aanbevolen om de pomp ten minste 4 uur per dag te laten draaien om een goede circulatie en filtratie te garanderen.

Is het mogelijk om het energieverbruik van een zwembadpomp te verminderen?

Ja, het energieverbruik van een zwembadpomp kan worden verminderd door het gebruik van energiezuinige pompen, timers en automatiseringssystemen, regelmatig onderhoud en reiniging, en het juist dimensioneren van de pomp.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 46

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.