Skip to main content
4.5
(26)

Niets is zo lekker als in een jacuzzi springen op een koude winterdag (of warme zomerdag natuurlijk). Maar hoeveel stroom verbruikt een hottub of jacuzzi nu precies? En hoeveel kost dit je nou? Wij zochten het voor je uit.

Inhoudsopgave

Hoeveel verbruikt een jacuzzi?

Het stroomverbruik van een jacuzzi is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het belangrijk:

  • hoeveel liter er in je jacuzzi gaat;
  • van welk materiaal de jacuzzi is gemaakt;
  • wat de omgevingstemperatuur is;
  • standplaats van de jacuzzi;
  • hoe de isolatie van de jacuzzi is.

Toch kunnen we van een gemiddelde uitgaan. Als we uitgaan van een gemiddelde watertemperatuur van 38 graden en een omgevingstemperatuur van 15 graden waarbij de jacuzzi het gehele jaar door aanstaat, dan verbruikt een jacuzzi 2000 kWh per jaar. Dit kost je ongeveer €800 aan stroom per jaar bij een kWh prijs van 40 eurocent (ingevoerde prijsplafond door de overheid eind 2022).

Natuurlijk is jouw situatie anders dan bovenstaand voorbeeld. Gebruik onze calculator om te berekenen hoeveel jouw jacuzzi verbruikt aan stroom.

Onze keuze jacuzzi

Wij kiezen voor onderstaande opblaasbare jacuzzi om lekker af te koelen in de zomer (of juist lekker warm in de winter). Hierbij hebben we de afweging gemaakt tussen bouwkwaliteit, recensies van anderen en van de prijs/kwaliteitsverhouding.

1. Energiezuinige opblaasbare jacuzzi

Bestway LAY-Z Spa

Isolatie

95%

Filtersysteem

90%

Verschillende standen

85%

Voor 4 personen geschikt

Inclusief afdekzeil om warmte te behouden

Goed filter waardoor water minder vaak vervangen hoeft te worden

Geniet het hele jaar door van de luxe van een warm bubbelbad, dankzij de krachtige 120 luchtsproeiers en de verwarming tot 40°C. De vorstmonitor zorgt ervoor dat de whirlpool zelfs tijdens de wintermaanden probleemloos kan worden gebruikt.

Stroomverbruik jacuzzi berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw jacuzzi te verwarmen met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je jacuzzi heeft kun je op de verpakking van het bad kijken. Heb je deze niet meer? Dan staat het waarschijnlijk ook op een sticker die vaak de jacuzzi zit. Kun je het daar ook niet zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

Factoren die het stroomverbruik beïnvloeden

Het stroomverbruik van een jacuzzi kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Enkele belangrijke factoren zijn:

Grootte en isolatie van de jacuzzi

De grootte van de jacuzzi heeft invloed op het water- en energieverbruik. Grotere jacuzzi’s vereisen meer energie om het water op de gewenste temperatuur te houden. Bovendien kan een goed geïsoleerde jacuzzi helpen om warmteverlies te verminderen, waardoor het energieverbruik wordt geoptimaliseerd.

Hoe vaak je de jacuzzi gebruikt

Hoe vaak je de jacuzzi gebruikt, heeft invloed op het totale stroomverbruik. Regelmatig gebruik betekent dat de jacuzzi vaker moet worden opgewarmd en dat de pompen en jets vaker moeten werken.

Watertemperatuur

De watertemperatuur heeft ook invloed op het stroomverbruik. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er nodig is om het water op te warmen en op de gewenste temperatuur te houden.

Tips voor het verminderen van het stroomverbruik

Als je al een jacuzzi hebt of van plan bent er een aan te schaffen, zijn hier enkele tips om het stroomverbruik te verminderen:

Gebruik een isolerend jacuzzi-deksel

Een isolerend deksel kan warmteverlies voorkomen en het energieverbruik verminderen wanneer de jacuzzi niet in gebruik is. Met name als je de jacuzzi de volgende dag weer wil gebruiken kan dit helpen om de temperatuur vast te houden.

Verlaag de watertemperatuur

Door de watertemperatuur enkele graden te verlagen, kun je het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Klinkt logisch, maar hier kun je het meeste energie mee besparen.

Beperk de gebruikstijd

Het beperken van de tijd dat de jacuzzi actief is, kan ook helpen om het stroomverbruik te verminderen. Ook deze tip klinkt logisch. Hierbij moeten we wel zeggen dat het beter is om één keer heel lang in de jacuzzi te zitten dan op verschillende momenten heel even. Dat komt omdat het veel energie kost om koud water op te warmen.

4.5
(26)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 26

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een jacuzzi per jaar?

Als we uitgaan van een gemiddelde watertemperatuur van 38 graden en een omgevingstemperatuur van 15 graden waarbij de jacuzzi het gehele jaar door aanstaat, dan verbruikt een jacuzzi 2000 kWh per jaar. Dit kost je ongeveer €800 aan stroom per jaar bij een kWh prijs van 40 eurocent (ingevoerde prijsplafond door de overheid eind 2022).

Hoeveel verbruikt een jacuzzi per dag?

Als we uitgaan van een jacuzzi die het gehele jaar door aanstaat dan kost het verbruik per dag 5,5 kWh per dag. Dit komt neer op €2,20 per dag uitgaande van een kWh prijs van €0,40.

Hoeveel verbruikt een jacuzzi per uur?

Als we uitgaan van een jacuzzi die per dag 5,5 kWh verbruikt, dan verbruikt een jacuzzi 0,23 kWh per uur. Dit komt neer op een bedrag van €0,09 per uur. Hierbij gaat het natuurlijk om een gemiddelde en zijn er verschillende factoren belangrijk.

Hoeveel stroom verbruikt een opblaasbare jacuzzi?

Het opwarmen van een opblaasbare jacuzzi kost ongeveer 35 kWh. Dit komt neer op een bedrag van €14 bij een kWh prijs van €0,40. Nadat het water warm is kost het uiteraard minder stroom om op temperatuur te houden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 26

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.