Skip to main content
4.7
(14)

Hoeveel stroom verbruikt een TV? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord is helaas niet zo eenvoudig als je zou denken. Er zijn een paar factoren die beïnvloeden hoeveel stroom je TV gebruikt, waaronder de grootte van de TV, het type TV (LCD, LED, plasma), Energielabel en of je al dan niet energiebesparende functies hebt ingeschakeld. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee jij kan uitrekenen hoeveel energie jouw TV verbruikt en wat het kost.

Inhoudsopgave

Wat kost een TV aan stroom per uur?

Als we uitgaan van een gemiddeld vermogen van 100 watt dan kost het gebruik van een TV per uur €0,04. Hierbij gaan we uit van een kWh prijs van €0,40 (prijsplafond vanuit overheid sinds november 2022). Natuurlijk is bovenstaand antwoord een indicatie en afhankelijk van veel factoren. Gebruik onze tool om te berekenen hoeveel stroom het kost om TV te kijken.

Stroomverbruik TV berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw TV te gebruiken. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je TV heeft kun je ook op het energielabel van de koelkast kijken. Daar staat een kWh per jaar aangegeven. Om dit in de calculator te gebruiken moet je in het eerste invulveld het verbruik van je energielabel neerzetten met drie keer een 0 erachter. Bij de overige twee velden vul je een 1 in en tenslotte je energieprijs. Op die manier kun je precies het stroomverbruik van jouw TV berekenen.

Stroomverbruik TV standby

Je zou het misschien niet denken maar ook als een TV standby staat verbruikt hij stroom. Nieuwe TV’s (5 jaar- en jonger) gebruiken over het algemeen een stuk minder energie wanneer deze standby staan. Oudere TV’s kunnen soms wel 7 watt verbruiken per uur. Jaarlijks komt dit dan al snel uit op €24 euro per jaar: zonde toch? Nieuwere TV’s verbruiken vaak minder dan 1 watt per uur aan stroom wanneer deze in standby staan. Je komt dan op een bedrag van €3,50 per jaar uit. Je kan er ook voor kiezen om de TV helemaal uit te schakelen, maar het opstarten duurt dan weer wat langer. Het is dus een afweging die je moet maken. Is het je €3,50 waard om een TV te hebben die direct aanstaat? Wanneer je een oudere TV hebt raden wij het wel aan om hem helemaal uit te zetten.

In bovenstaande berekening zijn wij uitgegaan van €0,40 per kWh.

Waar mensen vaak niet bij stilstaan is dat een decoder veel stroom verbruikt in standby. Met name de Ziggo Mediabox XL is een notoire grootverbruiker waar je niet zo snel aan zou denken.

Zoals je hebt gelezen verbruikt de tv ook in standby energie. Zonde toch? Met een slimme stekker kun je dit sluipverbruik voorkomen. Super handig: je kunt hiermee elk apparaat dat je via de slimme stekker in het stopcontact steekt via een app helemaal uitschakelen. Dit bespaart je op jaarbasis al snel tientallen euro’s bij veel apparaten. Zelf zijn wij fan van het merk Calex omdat dit degelijke, Nederlandse producten zijn die ook nog eens een zacht prijsje hebben.

Kosten afhankelijk van verschillende factoren

Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de uiteindelijke stroomkosten van jouw TV. Wij hebben een lijstje gemaakt met zaken die bepalen wat jouw TV verbruikt:

  • Aantal uur dat je TV kijkt
  • Formaat van je TV
  • Productiejaar
  • Helderheid van scherm
  • Energiestand (eco, cinema, gaming etc)

Het is dus niet zo makkelijk om in een zin te omschrijven wat het kost om jouw TV aan te hebben. Gebruik onze tool om het bedrag te berekenen wat je per jaar kwijt bent het energieverbruik van jouw tv.

Nieuwe of oude TV

Het maakt een flink verschil of je een relatief nieuwe TV hebt of een oudere TV. In de regel kun je stellen dat elke tien jaar een TV voor de helft zuiniger wordt. Als je een TV van minder dan vijf jaar oud hebt loont het vaak nog niet om een nieuwe aan te schaffen. Stel je hebt een 10 jaar oude TV en deze heeft een vermogen van 300 watt, dan komt je jaarverbruik bij 4 uur kijken per dag uit op €175 per jaar aan energieverbruik. Hierbij uitgegaan van €0,40 per kWh.

Als je een TV hebt van vandaag de dag met een vermogen van 100 watt dan kom je op een jaarverbruik van €58, een flinke besparing dus.

Energielabel TV

De energieklasse is een graadmeter voor de hoeveelheid elektriciteit die een apparaat gebruikt. Hoe lager het label, hoe meer elektriciteit het apparaat gebruikt. Koelkasten worden beoordeeld op een schaal van A tot G, waarbij A het meest efficiënt is en G het minst efficiënt.

In 2021 heeft er een verandering plaatsgevonden bij deze labels waar je rekening mee moet houden. Zo is een apparaat met energielabel A+ in 2019 nu nog maar een energielabel C. Dit is gedaan om de fabrikanten scherp te houden op het voortdurend energiezuiniger maken van koelkasten. In de onderstaande afbeelding wordt het energielabel van koelkasten verder toegelicht.

Let er bij het kopen van een tweedehands koelkast of bij het kopen van een TV uit een oude voorraad dus even goed op het energielabel en van welk jaar het label is.

4.7
(14)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Alle beeld & geluid

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.