Skip to main content
4.6
(46)

Als je een buitenzwembad hebt, weet je dat het hebben van een zwembad een geweldige manier is om te ontspannen en af te koelen tijdens warme zomermaanden. Maar het kan ook belangrijk zijn om te weten hoeveel stroom je zwembad verbruikt, vooral als je milieubewust bent of je maandelijkse energierekening wilt verlagen. In dit artikel vertellen wij je hoeveel stroom een buitenzwembad verbruikt, per dag en per jaar, afhankelijk van de grootte en temperatuur van het zwembad. We zullen ook een handige tabel bieden die je kan gebruiken om het stroomverbruik van je eigen zwembad te schatten.

Inhoudsopgave

Hoeveel stroom verbruikt een buitenzwembad per dag?

Het dagelijkse stroomverbruik van een buitenzwembad hangt voornamelijk af van de temperatuur van het water. Hoe warmer het water, hoe meer energie er nodig is om het op temperatuur te houden. Over het algemeen zal het dagelijkse stroomverbruik van een gemiddeld buitenzwembad tussen de 8 en 16 kWh per dag liggen. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van het zwembad en de omgevingstemperatuur. In de regel is het zo dat hoe meer inhoud het zwembad heeft hoe meer energie het kost om al het water te verwarmen en rond te pompen. Uitgaande van 8 kWh tot 16 kWh kost dit je bij een kWh prijs van €0,40 zo’n 3 tot 7 euro per dag.

Hieronder vind je een tabel met een schatting van het dagelijkse stroomverbruik van een buitenzwembad bij verschillende temperaturen. De tabel is gebaseerd op een zwembad van gemiddelde grootte (32m3) en houdt geen rekening met andere factoren zoals de isolatie van het zwembad, de weersomstandigheden en het gebruik van een zwembadafdekking.

Temperatuur waterDagelijks stroomverbruikKosten (bij kWh prijs van €0,40)
15°C8 kWh€3,20
20°C10 kWh€4,00
25°C12 kWh€4,80
30°C16 kWh€6,40

Het bovenstaande voorbeeld is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Hoeveel stroom verbruikt een buitenzwembad per jaar?

Het stroomverbruik van een buitenzwembad hangt eveneens af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het zwembad, de temperatuur van het water en hoe vaak je het zwembad gebruikt. Over het algemeen kan een zwembad van gemiddelde grootte (ongeveer 32m3) tussen de 3000 en 5000 kWh per jaar verbruiken. Dit komt neer op ongeveer € 1.200 tot € 2000 per jaar, afhankelijk van de energieprijs en het verbruik.

Stroomverbruik buitenzwembad berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw buitenzwembad te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je buitenzwembad

Als je het stroomverbruik van je eigen zwembad wilt verminderen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een ​​energiezuinige pomp en verwarmingssysteem te installeren, een zwembadafdekking te gebruiken om het water warm te houden en waterverlies te verminderen, en de filtertijden te verminderen tijdens periodes waarin het zwembad minder wordt gebruikt.

4.6
(46)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 46

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een buitenzwembad per dag?

In de regel is het zo dat hoe meer inhoud het zwembad heeft hoe meer energie het kost om al het water te verwarmen en rond te pompen. Uitgaande van 8 kWh tot 16 kWh kost dit je bij een kWh prijs van €0,40 zo’n 3 tot 7 euro per dag.

Hoeveel verbruikt een buitenzwembad per jaar?

Over het algemeen kan een zwembad van gemiddelde grootte (ongeveer 32m3) tussen de 3000 en 5000 kWh per jaar verbruiken. Dit komt neer op ongeveer € 1.200 tot € 2000 per jaar, afhankelijk van de energieprijs en het verbruik.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 46

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.