Skip to main content
4
(22)

Steeds meer mensen stappen over op koken op inductie. Maar hoeveel stroom verbruik je hier nu mee? En wat kost dit je nou? Wij zochten het voor je uit, lees dus snel verder.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per keer

Als je 300 keer per jaar kookt, dan verbruik je per dag dat je kookt 0,58 kWh. Dit komt neer op een bedrag van iets meer dan 23 eurocent. Hierbij gaan we uit van €0,40 per kWh die je betaald aan je energieleverancier. Het koken op inductie is dus een relatief goedkope manier van koken in vergelijking met bijvoorbeeld gas. Hierbij is de aanschafprijs natuurlijk niet meegenomen.

Het bovenstaande voorbeeld is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Energieverbruik per jaar

Gemiddeld verbruikt een inductie kookplaat per jaar 175 kWh. Dit komt neer op €70 aan energie bij een kWh prijs van €0,40 (prijsplafond dat Nederlandse overheid eind 2022 instelde). Dit valt dus best mee als je dit vergelijkt met de energiekosten van een keramische of elektrische kookplaat. Een inductie kookplaat is een stuk zuiniger omdat hij alleen de bodem van je pan verwarmd en dit ook nog een heel plaatselijk doet.

Stroomverbruik inductie kookplaat berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw inductie kookplaat te gebruiken met onze tool.

 
4
(22)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een inductie kookplaat per keer?

Als je 300 keer per jaar kookt, dan verbruik je per dag dat je kookt 0,58 kWh. Dit komt neer op een bedrag van iets meer dan 23 eurocent. Hierbij gaan we uit van €0,40 per kWh die je betaald aan je energieleverancier.

Hoeveel verbruikt een inductie kookplaat in een jaar?

Gemiddeld verbruikt een inductie kookplaat per jaar 175 kWh. Dit komt neer op €70 aan energie bij een kWh prijs van €0,40 (prijsplafond dat Nederlandse overheid eind 2022 instelde).

Hoeveel verbruikt een inductiekookplaat per uur?

Hoeveel een inductiekookplaat per uur verbruikt is afhankelijk van welke inductieplaat je hebt, hoe hard je hem hebt staan en hoeveel pitten je gebruikt. Gemiddeld gaan we uit van 0,58 kWh per uur. Bij een kWh prijs van €0,40 kost één uur koken je dan €0,23.

Hoeveel Watt verbruikt een inductiekookplaat?

Op vol vermogen met alle pitten aan zal een inductiekookplaat rond de 7400 Watt verbruiken. Toch haal je dit in praktijk zelden omdat je bijna nooit alle pitten gebruikt en al helemaal niet op vol vermogen. Gemiddeld gaan wij uit. van een vermogen van rond de 600 Watt afhankelijk van wat je aan het koken bent.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.