Skip to main content
4.6
(11)

Je gebruikt hem waarschijnlijk elke dag wel een keer: de waterkoker. Maar hoeveel stroom verbruikt jouw waterkoker nu precies? En wat kost dit je dan per keer? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per keer

Een waterkoker verbruikt relatief veel stroom. Zo verbruikt een waterkoker vaak rond de 2,2 kWh per uur. Nu staat een waterkoker natuurlijk geen vol uur aan. Gemiddeld staat een maar waterkoker 3 minuten aan. Dit komt neer op €0,04 euro. Bij deze berekening zijn we uitgegaan van een kWh prijs van €0,40. Je kan met onze tool uitrekenen wat jij precies per jaar kwijt bent aan het stroomverbruik van jouw waterkoker.

Energieverbruik per jaar

Hoeveel stroom een waterkoker per jaar gebruikt is vooral afhankelijk van hoe vaak je de waterkoker gebruikt. Als we uitgaan van een dagelijks gebruik dan komen we op een jaarverbruik van 40 kWh. Als je dit omrekent dan kost een jaar lang gebruik maken van de waterkoker je €16,06. Daarbij gaan we uit van een gemiddelde kWh prijs van €0,40 (prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld in november 2022).

In de praktijk is het energieverbruik van de waterkoker per jaar waarschijnlijk anders, maar dat is echt afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en hoeveel water je er in hebt zitten.

Beste keuze energiezuinige waterkokers

Er zijn natuurlijk veel waterkokers op de markt. Wij hebben een klein overzicht gemaakt met waterkokers die duurzaam en relatief zuinig zijn. We kiezen ervoor om in dit overzicht alleen waterkokers te tonen tot maximaal 1,7 liter. Vaak heb je niet meer nodig en het kost juist veel energie om een waterkoker met bijvoorbeeld 2,5 liter capaciteit te verwarmen als deze helemaal vol zit.

Stroomverbruik waterkoker berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw waterkoker te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je waterkoker

Een waterkoker is een apparaat dat zich niet per se leent om veel energie op te besparen. In de regel is een het zuiniger dan een Quooker omdat je het alleen gebruikt als je het echt nodig hebt. Toch zijn er een aantal tips waarmee je wat energie kunt besparen met je waterkoker. Zo is het verstandig als je niet te veel water gebruikt. Probeer altijd precies zoveel water te koken als je ook daadwerkelijk nodig hebt. Daarnaast raden wij aan om je waterkoker één keer in de twee á drie maanden te ontkalken. Dit is een beetje afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en hoe hard het water in jouw regio is.

Energiezuinige waterkokers

Als je wil kiezen voor een energiezuinige waterkoker dan raden wij altijd aan om een waterkoker te kiezen die niet te veel inhoud heeft. Vaak heb je dit namelijk helemaal niet nodig omdat je enkel een kopje thee zet. Daarnaast raden wij aan om een energiezuinige waterkoker te kiezen met een temperatuurstand die je in kan stellen. Zo hoef je het water niet tot het kookpunt te verwarmen, maar bijvoorbeeld tot 80 graden. Dit scheelt vaak enorm in stroomverbruik. Ook raden we aan om niet de goedkoopste te kopen van lage kwaliteit. Dit scheelt je in aankoopprijs, maar een duurdere, bijvoorbeeld van RVS gaat veel langer mee en is dus uiteindelijk ook nog eens duurzamer.

Sluipverbruik waterkoker

Sluipverbruik, ook wel standby-verbruik genoemd, verwijst naar het energieverbruik van een elektrisch apparaat wanneer het niet actief wordt gebruikt maar wel is aangesloten op het stopcontact. Dit betekent dat zelfs wanneer een apparaat niet in gebruik is, het nog steeds een kleine hoeveelheid energie kan verbruiken.

Mocht je je afvragen of een waterkoker een sluipverbruiker is dan hebben wij een kort antwoord voor je: nee. Een waterkoker heeft gelukkig geen slaapverbruik. Dit komt omdat een waterkoker alleen maar aanstaat op het moment dat jij hem aanzet. Er is geen standby stand zoals bijvoorbeeld een tv dus als de waterkoker uit staat verbruikt hij ook niets.

4.6
(11)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 11

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker per keer?

en waterkoker verbruikt relatief veel stroom. Zo verbruikt een waterkoker vaak rond de 2,2 kWh per uur. Nu staat een waterkoker natuurlijk geen vol uur aan. Gemiddeld staat een maar waterkoker 3 minuten aan. Dit komt neer op €0,04 euro. Bij deze berekening zijn we uitgegaan van een kWh prijs van €0,40.

Hoeveel verbruikt een waterkoker in een jaar?

Als we uitgaan van een dagelijks gebruik dan komen we op een jaarverbruik van 40 kWh. Als je dit omrekent dan kost een jaar lang gebruik maken van de waterkoker je €16,06. Daarbij gaan we uit van een gemiddelde kWh prijs van €0,40 (prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld in november 2022).

Hoeveel kWh verbruikt een waterkoker?

Een waterkoker heeft vaak een vermogen van rond de 2200 Watt. Dit komt neer op 2,2 kWh. Als je de waterkoker dus één uur lang aan laat staan verbruikt dit 2,2 kWh. In praktijk gebruik je een waterkoker natuurlijk minder. Gemiddeld gaan we uit van 3 minuten. Bij een kWh prijs van €0,40 kost je dit bij drie minuten gebruik zo’n 4 eurocent.

Wat is het sluipverbruik van een waterkoker?

Een waterkoker heeft gelukkig geen slaapverbruik. Dit komt omdat een waterkoker alleen maar aanstaat op het moment dat jij hem aanzet. Er is geen standby stand dus als de waterkoker uit staat verbruikt hij ook niets.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 11

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.