Skip to main content
4.4
(22)

Je staat er misschien niet bij stil maar een (wifi)router staat de hele dag aan. Zo heb jij altijd internet (en tegenwoordig vaak ook TV) beschikbaar en kun je gebruik maken van het WiFi-netwerk. Maar wat verbruikt een router nu precies aan stroom? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Inhoudsopgave

Energieverbruik van een (wifi) router

Gemiddeld gebruikt een router 5 watt. Dat komt neer op 0,005 kWh per uur. Wanneer je dit omrekent naar de stroomkosten van een router per dag kom je uit op 4,8 eurocent per dag uit. Natuurlijk is dit een gemiddelde. Wanneer je een grote router hebt met meerdere verbonden UTP-kabels en bijvoorbeeld twee antennes hebt dan zal het stroomverbruik van je router meer zijn. Gebruik onze tool om te berekenen hoeveel stroom jouw router verbruikt.

Energieverbruik per jaar

Gemiddeld verbruikt een router 43 kWh per jaar. Dat is in totaal €17,50 (uitgaande van een kWh prijs van €0,40). Dit valt dus best mee. Het is wel afhankelijk welke router je hebt. Maar ook al heb je een router die het dubbele verbruikt van het gemiddelde, dan nog zal het niet de kop kosten. Wel tellen alle kleine apparaten natuurlijk bij elkaar op en kan het wel een groot verbruik veroorzaken.

Stroomverbruik router berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw router te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je router

Energie besparen met je router is lastig. Je zou hem in principe elke nacht uit kunnen zetten wanneer je hem niet gebruikt. Toch raden wij dit af. Sommige apparaten hebben namelijk een continue internetverbinding nodig. Ook is het erg onpraktisch en levert het je weinig voordeel in de portemonnee op.

4.4
(22)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een router per dag?

Gemiddeld gebruikt een router 5 watt. Dat komt neer op 0,005 kWh per uur. Wanneer je dit omrekent naar de stroomkosten van een router per dag kom je uit op 4,8 eurocent per dag uit.

Hoeveel verbruikt een router per jaar

Gemiddeld verbruikt een router 43 kWh per jaar. Dat is in totaal €17,50 (uitgaande van een kWh prijs van €0,40). Dit valt dus best mee. Het is wel afhankelijk welke router je hebt. Maar ook al heb je een router die het dubbele verbruikt van het gemiddelde, dan nog zal het niet de kop kosten.

Hoeveel stroom verbruikt WiFi?

WiFi verbruikt gemiddeld 5 watt. Eigenlijk kun je niet echt van WiFi spreken, omdat de gehele router stroom verbruikt. De router regelt o.a. het draadloze netwerk. Een router verbruikt ongeveer 0,005 kWh per uur, wat neerkomt op 4,8 eurocent per dag (bij een kWh prijs van €0,40).

Hoeveel stroom verbruikt internet?

D

Jouw router zorgt voor het internet. Uiteraard kost dit stroom. Gemiddeld gaan we uit van 0,005 kWh per uur. Dit komt bij een hele dag internetten neer op 4,8 eurocent (bij een kWh prijs van €0,40). Het maakt hierbij niet uit hoeveel internet je verbruikt.

Alle beeld & geluid

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Stemtelling: 22

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.