Skip to main content
4.6
(18)

Ondanks dat je in de zomer de vloerverwarming niet aan hebt staan verbruikt hij toch stroom. Dit komt omdat de vloerverwarmingspomp continue water rond pompt, ondanks dat de verwarming niet aanstaat. Hoe ouder de pomp van de vloerverwarming is, hoe meer stroom hij verbruikt. Als we het hebben over apparaten die ongezien veel stroom verbruiken, dan is de vloerverwarming pomp een van de grootste verspillers. Gelukkig kun je flink besparen op de vloerverwarming pomp.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per jaar

Veel vloerverwarmingspompen staan continue aan, en gebruiken daarbij 60 Watt als deze op vol vermogen staan. Als je dit vertaalt naar een jaar lang dan kom je neer op 525 kWh. Bij een kWh prijs van €0,40 dan komt dit neer op een bedrag van €210. Dat is een fors bedrag waar je niet zo snel aan zou denken.

Het bovenstaande voorbeeld is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Stroomverbruik vloerverwarming pomp berekenen

Als je wil berekenen hoeveel stroom de vloerverwarmingspomp dan kun je gebruik maken van onze calculator. Je dient hiervoor wel het vermogen van de vloerverwarmingspomp te weten.

Energie besparen met je de vloerverwarmingspomp

Je denkt nu misschien: dan zet ik de vloerverwarmingspomp toch gewoon helemaal uit? Dat is helaas niet verstandig. Dit komt omdat het water in de vloerverwarming niet voor een lange tijd stil mag staan. Maar continue draaien is dan ook weer niet nodig als je de verwarming toch niet hebt aanstaan. Gelukkig is hier een energiezuinige optie voor.

Vloerverwarming pompschakelaar

Met een pompschakelaar kun je er voor zorgen dat -wanneer je de verwarming uit hebt staan- de pomp niet meer 24 uur per dag rondpompt. De pomp slaat pas aan wanneer het water in de vloerwarming boven een bepaalde, ingestelde waarde komt.

Om te voorkomen dat in de zomermaanden er helemaal geen water meer wordt rondgepompt, zorgt de schakelaar ervoor dat de pomp een aantal minuten per dag pompt. Zo voorkom je problemen met de vloerverwarming maar bespaar je toch enorm veel energie (en dus geld).

Bovenstaande vloerverwarming pompschakelaar is een van de betere die er beschikbaar is. Zo krijgt het apparaat lovende recensies

Deze schakelaar voor de vloerverwarming is zeer makkelijk te installeren en in een jaar terugverdiend (reken maar na!). Eigenlijk raar dat zoiets niet standaard op een vloerverwarming wordt meegeleverd!

Vloerverwarming pomp vervangen

Is jouw vloerverwarming al vijftien jaar of ouder? Dan is het waarschijnlijk dat de pomp dat ook is. Wanneer je deze pomp vervangt voor een moderne variant, dan verbruik je nog maar 135 kWh per jaar (wat neerkomt op €54 bij een kWh prijs van €0,40). Kies hierbij dan altijd voor een vloerverwarmingspomp met energielabel A. Voor €200 – €300 heb je al een energiezuinige pomp. Na een paar jaar heb je de investering er dus uit, en ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Energie besparen met verwarmen

Maak je toch gebruik van je normale CV-verwarming met radiatoren? Ook dan kun je een hoop energie besparen met een aantal handige energiebesparende apparaten.

Radiatorfolie

Radiatorfolie bevestig je achter je radiator. Hierdoor trekt de warmte niet in de muur maar wordt deze weerkaatst richting de kamer. Hiermee kun je veel warmte binnenhouden dat anders in de muur zou verdwijnen.

Radiator ventilator

Met een radiator ventilator kun je voor een gasbesparing van 22% op je totale gasrekening zorgen. Deze ventilatoren blazen als het ware de warmte vanuit de radiator direct je kamer in. Hierdoor is je kamer vaak twee keer zo snel warm. Ook kun je de temperatuur van je cv vaak één of twee graden lager instellen zonder dat je inlevert op comfort.

4.6
(18)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een vloerverwarmingspomp per jaar?

Veel vloerverwarmingspompen staan continue aan en gebruiken daarbij 60 watt als deze op vol vermogen staan. Als je dit vertaalt naar een jaar lang dan kom je neer op 525 kWh. Bij een kWh prijs van €0,40 dan komt dit neer op een bedrag van €210. Dat is een fors bedrag waar je niet zo snel aan zou denken.

Hoeveel Watt heeft een vloerverwarmingspomp?

Het ligt eraan hoe oud de vloerverwarmingspomp is. Als hij al wat ouder is en op vol vermogen staat dan kan dit zomaar 60 Watt zijn.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.