Skip to main content
4.7
(15)

Als het gaat om het efficiënt reinigen van vuile vaat, is een energiezuinige vaatwasser een slimme en milieuvriendelijke keuze. Met de voortdurende ontwikkelingen in technologie en duurzaamheid, zijn moderne vaatwassers uitgerust met geavanceerde functies die niet alleen energiebesparend zijn, maar ook zorgen voor een grondige reiniging. In dit artikel bespreken we de voordelen van energiezuinige vaatwassers, hoe ze werken en waar je op moet letten bij het kopen van een energiezuinige vaatwasser.

Inhoudsopgave

Meest zuinige inbouw vaatwassers

Wij hebben een rijtje gemaakt met de meest energiezuinige inbouw vaatwassers. Hierbij hebben we rekening gehouden met (uiteraard) het stroomverbruik, maar ook de programma’s die de vaatwasser biedt en de ervaringen van eerdere kopers. Alle onderstaande modellen hebben energielabel A.

[affiliate_category=”inbouw-vaatwasser” style=”list” heading_title=”h4″ image_size=”large”][/affiliate_category]

Meest zuinige vrijstaande vaatwassers

Ook voor vrijstaande vaatwassers hebben wij een top-lijstje gemaakt met de meest energiezuinige apparaten. Wij hebben maar twee vrijstaande vaatwassers kunnen vinden met het meest zuinige energielabel A.

Energielabel vaatwasser

Vaak hoor je mensen roepen dat A+++ het beste energielabel is. Deze mensen hebben het fout: het meest zuinige label is op dit moment (2023) energielabel A. In 2021 hebben vaatwassers een nieuw label gekregen. Dit kwam omdat vaatwassers steeds zuiniger werden en de labels niet meer voldeden. Zo heeft een vaatwasser uit 2020 met energielabel A++ in 2021 nog ‘maar’ een energielabel B.

Bron: Consumentenbond

Wat is een energiezuinige vaatwasser?

Een energiezuinige vaatwasser is een apparaat dat speciaal is ontworpen om het water- en energieverbruik te minimaliseren tijdens het reinigen van de vaat. Deze vaatwassers maken gebruik van geavanceerde sensoren, zuinige verwarmingselementen en efficiënte watercirculatie om optimale prestaties te leveren met een minimaal gebruik van hulpbronnen. Waar voorheen vaatwassers enkel de functie hadden om de vaat zo schoon mogelijk te krijgen is het energieverbruik tegenwoordig ook een factor geworden.

Voordelen en nadelen van een energiezuinige vaatwasser

Een energiezuinige vaatwasser biedt diverse voordelen voor zowel het huishouden als het milieu:

 • Energiebesparing: Energiezuinige vaatwassers gebruiken minder elektriciteit, wat resulteert in lagere energierekeningen en een de planeet is er natuurlijk ook blij mee.
 • Waterbesparing: Deze vaatwassers verbruiken minder water per cyclus, waardoor er minder water verspild wordt. In tijden waarin water in Nederland steeds schaarser wordt mooi meegenomen.
 • Tijdsbesparing: In vergelijking met handmatig afwassen bespaart een vaatwasser aanzienlijk veel tijd en moeite.
 • Grondige reiniging: Moderne energiezuinige vaatwassers hebben geavanceerde sproeiarmen en reinigingsprogramma’s die een grondige reiniging van zelfs de meest hardnekkige vlekken en voedselresten garanderen.

Als we een nadeel moeten noemen van een energiezuinige vaatwasser dan is het de tijd dat het zuinige programma nodig heeft om de vaat schoon te krijgen. Dit komt omdat energiezuinige vaatwassers veel tussenpozen hebben waarbij het vuil kan weken. Er is op die manier minder energie nodig omdat er niet 100% van de tijd wordt gewassen. Gelukkig hebben energiezuinige vaatwassers ook altijd een programma dat na ongeveer twee uur klaar is, alleen verbruik je dan wel een stuk meer stroom.

Hoe werkt een energiezuinige vaatwasser?

Een energiezuinige vaatwasser maakt gebruik van verschillende processen om efficiënt en effectief de vaat te reinigen:

 1. Voorwas: In dit stadium worden de vaat en serviesgoed losjes afgespoeld om grote voedseldeeltjes te verwijderen.
 2. Hoofdwas: Tijdens de hoofdwasfase sproeit de vaatwasser heet water en reinigingsmiddel op de vaat om het vuil en vet op te lossen.
 3. Spoelen: Na de hoofdwas wordt de vaat grondig gespoeld om alle resten van het reinigingsmiddel weg te spoelen.
 4. Drogen: De meeste moderne vaatwassers hebben een ingebouwd droogsysteem dat de vaat droogt met behulp van warme lucht of een ventilator. Soms geeft de afwasmachine aan dat hij pas over een uur klaar is terwijl de vaat eigenlijk al schoon is. Deze tijd gebruikt de vaatwasser om de vaat te drogen (wat hoort bij het programma).

Energiezuinige functies om naar te zoeken

Bij het kopen van een energiezuinige vaatwasser zijn er enkele belangrijke functies om op te letten:

 • Energieklasse: Kies een vaatwasser met een energieklasse A, omdat deze de meest efficiënte modellen zijn.
 • Waterverbruik: Controleer het waterverbruik per cyclus en kies een vaatwasser met een laag waterverbruik.
 • Eco-programma: Kijk naar vaatwassers met een speciaal eco-programma dat minder energie en water verbruikt.
 • Droogsysteem: Vaatwassers met een efficiënt droogsysteem besparen energie door de vaat op een snelle en effectieve manier te drogen.

Tips voor het kopen van een energiezuinige vaatwasser

Bij het kopen van een energiezuinige vaatwasser kun je rekening houden met de volgende tips:

 • Energielabel: Kies een vaatwasser met een hoog energielabel om ervoor te zorgen dat je een energiezuinig model koopt. Ga daarom altijd voor een vaatwasser met energielabel A.
 • Grootte en capaciteit: Zorg ervoor dat de afmetingen en capaciteit van de vaatwasser geschikt zijn voor jouw keuken en huishouden. Hierbij is het zo dat het standaardmodel vaak het meest zuinig is.
 • Extra functies: Overweeg extra functies zoals een startuitstel, een besteklade en verstelbare rekken voor meer gebruiksgemak.
 • Onderhoud en service: Informeer naar het onderhoud en de beschikbaarheid van service voor de gekozen vaatwasser. Vaak kun je de vaatwasser met wifi verbinden waardoor je eventuele storingen tijdig kunt herkennen (en dus ook oplossen).

Vaatwasser versus handmatig afwassen: welke is beter?

Een energiezuinige vaatwasser biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van handmatig afwassen. Het is niet alleen efficiënter, maar ook milieuvriendelijker. Een vaatwasser gebruikt doorgaans minder water en energie dan wat er nodig zou zijn bij handmatig afwassen. Bovendien bespaart het je tijd en moeite, zodat je meer tijd kunt besteden aan andere activiteiten. Je zou het misschien niet denken maar handmatig afwassen verbruikt niet alleen een stuk meer water (ja, serieus), maar kost ook meer energie omdat het water vaak verwarmd wordt door je gasketel.

Conclusie

Het kiezen van een energiezuinige koelkast inbouw is een slimme en duurzame keuze. Deze koelkasten bieden niet alleen lagere energierekeningen, maar dragen ook bij aan een groenere planeet. Met verschillende modellen, capaciteiten en extra functies beschikbaar, kun je de koelkast kiezen die het beste bij jouw behoeften en budget past.

4.7
(15)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Hoe lang gaat een energiezuinige vaatwasser mee?

Een energiezuinige vaatwasser kan gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan, afhankelijk van het merk, het model en het onderhoud.

Hebben energiezuinige vaatwassers dezelfde reinigingskracht?

Ja, energiezuinige vaatwassers hebben geavanceerde reinigingstechnologieën die een grondige reiniging van de vaat garanderen.

Hoeveel water bespaart een energiezuinige vaatwasser?

Een energiezuinige vaatwasser kan tot 50% minder water verbruiken dan oudere modellen. Toch is water niet de grootste besparing. Je bespaart voornamelijk veel stroom met een energiezuinig model.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 15

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.