Skip to main content
4.8
(20)

Hoeveel een wasdroger aan stroom verbruikt wordt beïnvloed door een aantal factoren. De grootte van je droger, de capaciteit en het type droogprogramma spelen een rol bij hoeveel energie je wasdroger gebruikt.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per droogbeurt

Gemiddeld verbruikt een moderne wasdroger ongeveer 1,3 kWh per droogbeurt. Dat komt het met de huidige energieprijzen van €0,40 per kWh (ingestelde prijsplafond door de overheid in november 2022) neer op €0,52 per droogbeurt. Let wel: dit is een gemiddelde voor moderne en zuinige drogers. Hierbij is uitgegaan van het eco-programma.

Jouw situatie is vast niet precies zoals hierboven beschreven. Wij hebben een tool ontwikkeld waarbij je precies kan uitrekenen hoeveel energie jouw wasdroger verbruikt en wat het gebruik ervan je in de portemonnee kost.

Energieverbruik per jaar

Als we uitgaan van een droger met energielabel A+ en een gemiddelde van 120 droogbeurten per jaar dan verbruikt dit ongeveer 174 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWh dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €69,60. Hierbij zijn we uitgegaan van het eco programma dat de hedendaagse droger vrijwel altijd bezit en een volle trommel.

In de praktijk is het energieverbruik van de droger per jaar waarschijnlijk hoger, maar dat is echt afhankelijk van hoe vaak je hem aan hebt staan, hoe vol de droger zit, welk programma je gebruikt , welk energielabel de machine heeft.

Stroomverbruik wasdroger berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw wasdroger te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je droger

Wanneer je was uit de wasmachine komt wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk droog hebben. Een droger is bij uitstek een machine waarbij het loont om te kijken of een nieuwere droger voordeliger is. Wasdrogers van 10-20 jaar oud gebruiken al snel het viervoudige van hedendaagse wasdrogers. Als je nu een relatief zuinige wasdroger hebt verbruik je ongeveer €70 aan stroom per jaar. Als je een oude droger hebt kan dit zo €280 zijn. Wanneer je dan een nieuwe wasdroger aanschaft heb je de kosten ervan er al na een paar jaar uit. Het loont dus om een berekening te maken!

Bovenstaand zie je onze selecte van de meest zuinige wasdrogers. Het loont vooral om over te stappen naar een nieuwe energiezuinige wasdroger als jouw wasdroger ouder dan 10 jaar is. De bovenstaande drogers hebben allemaal een A+++ label, super zuinig dus!

Energielabel wasdroger

In 2021 is het energielabel voor wasdrogers aangepast. Voorheen had het label een gradatie van A+++ tot E. Er is een nieuw label gekomen aangezien drogers steeds zuiniger werden. Zo zaten vrijwel alle drogers op energielabel A. Doordat er nu een nieuw label is, kunnen apparaten een realistischer label meekrijgen. Daarnaast stimuleert het fabrikanten om nóg zuinigere wasdrogers te produceren.

Een mooie vergelijking: een droger dat in 2021 een A+ label had, heeft in 2022 een G label. Wanneer je een tweedehands droger koopt moet je hier dus goed op letten. Ook wanneer je oude voorraad koopt kan het dus zijn dat je denkt dat de machine heel zuinig is, maar dat in de praktijk erg tegenvalt.

Energieverbruik oudere wasdroger

Een oudere wasdroger (vooral van 10-15 jaar of ouder) verbruiken veel meer stroom dan moderne wasdrogers. Over het algemeen gaan oude wasdrogers wel een stuk langer mee dan hedendaagse apparaten, maar weegt dit niet op tegen de gebruikskosten als we kijken naar het stroomverbruik. Zo verbruikt een wasdroger van 15 jaar of ouder vaak 5 kWh, terwijl moderne apparaten op 30% hiervan zitten. Daarnaast zijn oudere apparaten ook gevoeliger voor brand, en dat is natuurlijk het laatste dat je wil.

Waar op letten bij aanschaf nieuwe energiezuinige wasdroger

Wanneer je op zoek bent naar een droger raden wij aan om -in het kader van energiezuinigheid- te kiezen voor een warmtepomp droger. Deze drogers zijn iets duurder in aanschaf, maar verbruiken een stuk minder energie. Deze machines hebben dan ook vrijwel altijd de beste energielabels. Daarnaast raden wij aan om toch voor een bekender, gerenomeerd merk te gaan. Wij zijn zelf geen fan van Samsung drogers. Als we de onderzoeken lezen dan zien we vaak dat deze machines er het snels de brui aan geven. In ons overzicht iets eerder in dit artikel zie je dan ook geen Samsung droger terug…

4.8
(20)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een wasdroger per keer?

Gemiddeld verbruikt een moderne wasdroger ongeveer 1,3 kWh per droogbeurt. Dat komt het met de huidige energieprijzen van €0,40 per kWh (ingestelde prijsplafond door de overheid in november 2022) neer op €0,52 per droogbeurt. Let wel: dit is een gemiddelde voor moderne en zuinige drogers.

Hoeveel verbruikt een wasdroger in een jaar?

Als we uitgaan van een droger met energielabel A+ en een gemiddelde van 120 droogbeurten per jaar dan verbruikt dit ongeveer 174 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWh dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €69,60.

Hoeveel verbruikt een wasdroger van 15 jaar oud?

In de regel is het zo: hoe ouder de wasmachine, hoe meer stroom deze verbruikt. Een wasdroger van 15 jaar oud of ouder verbruikt vaak tussen de 3 en 5 kWh. Dit komt bij een kWh prijs van €0,40 neer op €1,20 tot €2,00 per uur. Als je dit vergelijkt met een moderne wasdroger dan is het verstandig om over te stappen naar een nieuwer model. Vaak heb je de aanschafprijs na één a twee jaar er al uit.

Hoeveel verbruikt een wasdroger van 20 jaar oud?

Een oude wasdroger verbruikt vaak enorm veel energie vergeleken met hedendaagse drogers. Zo kunnen wasdrogers van 20 jaar oud soms wel 5 kWh verbruiken. Dit komt per keer neer op €2,00. Hierbij hebben we gerekend met een gemiddelde kWh prijs van €0,40. Een hedendaagse wasdroger kost maar €0,52 per droogbeurt. Het kan dus lonen om over te stappen op een nieuwe model.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.