Skip to main content
4.7
(18)

Hoeveel een wasmachine aan stroom verbruikt wordt beïnvloed door een aantal factoren. De grootte van je machine, de capaciteit, het type wasprogramma, en zelfs de watertemperatuur spelen een rol bij hoeveel energie je wasmachine gebruikt.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per wasbeurt

Gemiddeld verbruikt een moderne wasmachine ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt. Dat komt het met de huidige energieprijzen van €0,40 per kWh (ingestelde prijsplafond door de overheid in november 2022) neer op €0,20 per wasbeurt. Let wel: dit is een gemiddelde voor moderne en zuinige machines. Hierbij is uitgegaan van het eco-programma.

Jouw situatie is vast niet precies zoals hierboven beschreven. Wij hebben een tool ontwikkeld waarbij je precies kan uitrekenen hoeveel energie jouw wasmachine verbruikt en wat het gebruik ervan je in de portemonnee kost.

Energieverbruik per jaar

Als we uitgaan van een wasmachine met energielabel A en een gemiddelde van 220 wasbeurten per jaar dan verbruikt dit ongeveer 100 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWH dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €40. Hierbij zijn we uitgegaan van het eco programma dat de hedendaagse wasmachine vrijwel altijd bezit en wasbeurten van 40 graden.

In de praktijk is het energieverbruik van de wasmachine per jaar waarschijnlijk hoger, maar dat is echt afhankelijk van hoe vaak je wast, welke temperatuur, hoe vol de wasmachine zit en welk energielabel de machine heeft.

Meest zuinige wasmachines

Wij hebben een lijst gemaakt met de meest zuinige wasmachines. Een aantal machines uit dit lijstje zijn zelfs nog zuiniger dan het meeste zuinige label A. Keus genoeg dus!

Stroomverbruik wasmachine berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw wasmachine te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je wasmachine

Als je wilt besparen op je energierekening, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de hoeveelheid energie die je wasmachine gebruikt te minimaliseren. Probeer ten eerste alleen volle ladingen wasgoed te wassen. Zo voorkom je dat je water en energie verspilt aan halfvolle ladingen. Ten tweede, overweeg waar mogelijk kortere cycli te gebruiken. Deze cycli gebruiken minder water en energie, maar kunnen je kleren toch schoon krijgen. Zorg er tenslotte voor dat je de juiste watertemperatuur gebruikt voor de lading wasgoed die je wast. Wassen met koud water bespaart energie en is net zo effectief als wassen met warm water voor de meeste ladingen wasgoed. Je hebt dan wel goed wasmiddel nodig.

Door deze eenvoudige tips te volgen kun je energie en geld besparen op je maandelijkse energierekening. Met de manier hoe je je was droogt kun je natuurlijk ook veel energie besparen.

Energielabel wasmachine

In 2021 is het energielabel voor wasmachines aangepast. Voorheen had het label een gradatie van A+++ tot E. Er is een nieuw label gekomen aangezien wasmachine steeds zuiniger werden. Zo zaten vrijwel alle machines op energielabel A. Doordat er nu een nieuw label is, kunnen machines een realistischer label meekrijgen. Daarnaast stimuleert het fabrikanten om nóg zuinigere wasmachines te produceren.

Een mooie vergelijking: een wasmachine dat in 2021 een A+ label had, heeft in 2022 een G label. Wanneer je een tweedehands wasmachine koopt moet je hier dus goed op letten. Ook wanneer je oude voorraad koopt kan het dus zijn dat je denkt dat de machine heel zuinig is, maar dat in de praktijk erg tegenvalt.

4.7
(18)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een wasmachine per keer?

Gemiddeld gebruikt een wasmachine 0,5 kWh stroom per wasbeurt. Dit kost je met de huidige energieprijzen €0,20 per wasbeurt. Hierbij gaan we uit van een wasmachine met energielabel A en een kWh prijs van €0,40.

Hoeveel verbruikt een wasmachine in een jaar?

Als we uitgaan van een wasmachine met energielabel A en een gemiddelde van 220 wasbeurten per jaar dan verbruikt dit ongeveer 100 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWH dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €40.

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?

Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt. Als je dit vertaald naar kosten dan kost bij een kWh prijs van €0,40 een enkele wasbeurt je ongeveer 20 eurocent.

Hoeveel verbruikt een wasmachine per wasbeurt?

Gemiddeld gaan we uit van 500 watt, ofwel 0,5 kWh. Dit kost je bij een kWh prijs van €0,40 zo’n 20 eurocent per wasbeurt.

Wat kost een wasbeurt in 2023?

Gemiddeld verbruikt een wasbeurt ongeveer 0,5 kWh als je wast op 30 graden of minder. Bij een kWh prijs van €0,40 komt dit neer op €0,20 per wasbeurt. Hier zit het wasmiddel nog niet bij. Dit kost natuurlijk ook geld.

Is het waar dat wasmachines met een hoger toerental efficiënter zijn?

Wasmachines met een hoger toerental verwijderen over het algemeen meer vocht uit de kleding, waardoor de droogtijd wordt verkort. Dit kan leiden tot energiebesparing bij het gebruik van een wasdroger of de tijd dat de was droogt aan je droogrek.

Hoe lang gaat een energiezuinige wasmachine mee?

Over het algemeen gaan energiezuinige wasmachines net zo lang mee als reguliere wasmachines, gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Het is belangrijk om de wasmachine regelmatig te onderhouden en te volgen wat de fabrikant aanbeveelt om de levensduur te maximaliseren. Het is na 10 tot 15 jaar sowieso verstandig om te kijken of er geen zuinigere modellen beschikbaar zijn omdat dit je elke wasbeurt stroom (en dus geld) bespaart.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 18

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.