Skip to main content
4.6
(25)

Een vriezer staat de hele dag aan. Maar hoeveel stroom verbruikt de vriezer nu precies? En hoeveel betaal je hier per jaar voor? Wij zochten het voor je uit.

Inhoudsopgave

Energiekosten verbruik vriezer per jaar

Een vriezer is een apparaat wat in principe de gehele dag- en nacht aanstaat. De gemiddelde vriezer gebruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Met een kWh prijs van gemiddeld €0,40 kom je uit op €100 aan energieverbruik van een vriezer per jaar.

Hierbij moeten we wel nadrukkelijk zeggen dat dit een gemiddelde is. Er zijn veel variabelen waardoor er geen eenduidig antwoord te geven is. In onderstaande alinea kun je zelf een berekening maken van de energiekosten die je kwijt bent aan het gebruik van jouw vriezer.

Stroomverbruik vriezer berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw vriezer te gebruiken. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je vriezer heeft kun je ook op het energielabel van de vriezer kijken. Daar staat een kWh per jaar aangegeven. Om dit in de calculator te gebruiken moet je in het eerste invulveld het verbruik van je energielabel neerzetten met drie keer een 0 erachter. Bij de overige twee velden vul je een 1 in en tenslotte je energieprijs. Op die manier kun je precies het stroomverbruik van jouw vriezer berekenen.

Stroomverbruik koelvries-combinatie

Ook het energieverbruik van een koelvries-combinatie is niet in een bedrag te vangen. Het is afhankelijk van verschillende factoren maar we kunnen wel uitgaan van een gemiddelde. Gemiddeld verbruikt een koelvries-combinatie 230 kWh per jaar. Dit komt neer op een verbruik van €92 per jaar bij een kWh prijs van €0,40. Er zit een groot verschil in oudere koelvries-combinaties en nieuwere. Ook het energielabel speelt hierbij een rol. Bereken het verbruik van jouw koelvries-combinatie met onze stroomverbruiktool.

Stroomverbruik tafelmodel vriezer

Over het algemeen zijn tafelmodel vriezer minder zuinig dan grotere vriezers omdat deze minder geïsoleerd zijn. Als je een tafelmodel vriezer hebt met energielabel E dan verbruik je vaak rond de 168 kWh per jaar. Als je dit afzet tegen een gemiddelde energieprijs van €0,40 (prijsplafond dat begin 2023 door de overheid is ingesteld) dan kost dit je €67,20 aan energiekosten per jaar. Heb je een zuiniger tafelmodel vriezer met energielabel C en verbruik je hiermee 110 kWH per jaar dan ben je maar €44 euro per jaar kwijt. Nu zijn bovenstaande situaties voorbeelden. Gebruik onze calculator om het stroomverbruik van jouw tafelmodel vriezer te berekenen.

Zoals je ziet kan het dus lonen om te kiezen voor een nieuw tafelmodel vriezer. Het verschil in energiekosten heb je er dan vaak al naar een jaar of 5 uit.

Stroomverbruik oude vriezer

De leeftijd van een vriezer heeft in principe geen invloed op de energie-efficiëntie. Nieuwere vriezers zijn echter meestal energiezuiniger dan oudere modellen. Deze nieuwere vriezers hebben vaak een beter energielabel en maken gebruik van betere isolatie en betere koeltechnieken. Een oude vriezer kan bijvoorbeeld wel 500 kWh per jaar verbruiken terwijl dat een energiezuinige vriezer van vandaag de dag hier maar minder dan de helft van gebruikt. In bovenstaande calculator kan je berekenen wat het stroomverbruik van jouw oudere vriezer kost.

Energiezuinige vriezers

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe energiezuinige vriezer hebben wij een paar aanbevelingen. Op dit moment zijn er helaas nog geen vriezers met Energielabel A te koop. De reden hiervoor lees je in de volgende alinea. Wij hebben een overzicht gemaakt met de meest zuinige vriezers die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Energielabel vriezer

De energieklasse is een graadmeter voor de hoeveelheid elektriciteit die een apparaat gebruikt. Hoe lager het label, hoe meer elektriciteit het apparaat gebruikt. Vriezers worden beoordeeld op een schaal van A tot G, waarbij A het meest efficiënt is en G het minst efficiënt. Op dit moment kan een vriezer maximaal energielabel C behalen.

In 2021 heeft er een verandering plaatsgevonden bij deze labels waar je rekening mee moet houden. Zo is een apparaat met energielabel A+ in 2019 nu nog maar een energielabel C. Dit is gedaan om de fabrikanten scherp te houden op het voortdurend energiezuiniger maken van vriezer. In de onderstaande afbeelding wordt het energielabel van vriezers verder toegelicht.

Let er bij het kopen van een tweedehands vriezer of bij het kopen van een vriezer uit een oude voorraad dus even goed op het energielabel en van welk jaar het label is.

4.6
(25)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Hoeveel verbruikt een vriezer?

Een vriezer is een apparaat wat in principe de gehele dag- en nacht aanstaat. De gemiddelde vriezer gebruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Met een kWh prijs van gemiddeld €0,40 kom je uit op €100 aan energieverbruik van een vriezer per jaar.

Hoeveel stroom verbruikt een tafelmodel vriezer?

Als je een tafelmodel vriezer hebt met energielabel E dan verbruik je vaak rond de 168 kWh per jaar. Als je dit afzet tegen een gemiddelde energieprijs van €0,40 (prijsplafond in november 2022) dan kost dit je €67,20 aan energiekosten per jaar. Heb je een zuiniger tafelmodel vriezer met energielabel C en verbruik je hiermee 110 kWh per jaar dan ben je maar €44 euro per jaar kwijt.

Hoeveel verbruikt een diepvries van 20 jaar oud?

Een vriezer van rond de 20 jaar oud kan zomaar 475 kWh per jaar verbruiken. Dit komt bij een kWh prijs van €0,40 uit op een bedrag van €190. Ter vergelijking: een moderne vriezer verbruikt vaak maar rond de 250 kWh wat neerkomt op €100. Na een paar jaar heb je een nieuwe vriezer dus al terugverdiend. Daarnaast koelt een nieuwe vriezer ook sneller en beter en is hij over het algemeen stiller.

Hoeveel verbruikt een diepvries van 25 jaar oud?

Een diepvries van 25 jaar en ouder kan zomaar meer dan 500 kWh verbruiken per jaar. Dat is een flinke kostenpost. Bij een kWh prijs van €0,40 kost een jaar lang een oude diepvries van 25 jaar te gebruik zomaar €200. Maar let op: dit kan ook zomaar meer zijn. Als de kWh prijs rond de 60 cent ligt dan is dit bijvoorbeeld al €300. Het kan dus flink lonen om over te stappen op een nieuwe, energiezuinige vriezer.

Hoeveel verbruikt een vriezer per dag?

Als we uitgaan van een jaarverbruik van 250 kWh dan komt dit per dag neer op 0,68 kWh. Dit kost je bij een kWh prijs van €0,40 ongeveer 27 cent.

Wat verbruikt een oude vriezer?

Het begrip ‘oud’ is natuurlijk breed. Maar vriezers van meer dan 25 jaar oud verbruiken soms wel 500 kWh per jaar. Bij een kWh prijs van €0,40 komt dit neer op een bedrag van €200. Als je een nieuwe energiezuinige vriezer koopt dan heb je dit bedrag al na enkele jaren terugverdiend en bespaar je de rest van de levensduur van de vriezer flink veel geld.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.