Skip to main content
4.8
(13)

Wil je jouw keuken opwaarderen met een inbouwkoelkast die niet alleen efficiënt koelt, maar ook energie bespaart? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we de verschillende opties voor energiezuinige inbouw koelkasten verkennen en je helpen bij het maken van de beste keuze. We zullen de voordelen van energiezuinige koelkasten bespreken, samen met belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van een energiezuinige inbouwkoelkast.

Inhoudsopgave

Meest zuinige inbouwkoelkasten

Op dit moment zijn er geen inbouw koelkasten met energielabel A. Het zuinigste gangbare tafelmodel heeft een energielabel E. Wij hebben een top 3 gemaakt met koelkasten die dit label hebben. De aanschafprijs is wellicht iets hoger dan bij minder zuinige apparaten maar dit betaald zich uiteindelijk dubbel en dwars terug.

Beste energiezuinige inbouw koelkast

Als wij moeten kiezen dan raden wij het onderstaande model aan. Hierbij hebben we gekeken naar een aantal punten zoals reviews van anderen, prijs/kwaliteitsverhouding en de opties die de koelkast biedt.

Wat is een energiezuinige inbouw koelkast?

Een energiezuinige koelkast inbouw is een type koelkast dat speciaal is ontworpen om efficiënt te koelen en tegelijkertijd energie te besparen. Deze koelkasten zijn ingebouwd in de keukenkasten en bieden een naadloze uitstraling, waardoor je keuken er netjes en georganiseerd uitziet. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, waardoor je de juiste koelkast kunt kiezen die past bij jouw behoeften en keukenindeling.

Waarom zou je kiezen voor een inbouw energiezuinige koelkast?

Lagere energierekeningen

Een van de belangrijkste voordelen van een energiezuinige koelkast inbouw is de kostenbesparing op lange termijn. Deze koelkasten zijn ontworpen met geavanceerde technologieën die het energieverbruik minimaliseren. Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast, kun je jouw energierekeningen verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst. Daarnaast zijn moderne inbouwkoelkasten ook beter geïsoleerd waardoor er minder energie nodig is om de juiste temperatuur te behouden.

Milieuvriendelijk

Naast de financiële voordelen zijn energiezuinige koelkasten inbouw ook milieuvriendelijk. Ze verbruiken minder energie en verminderen daardoor de uitstoot van broeikasgassen, wat helpt om de impact op het milieu te verminderen. Door te kiezen voor een energiezuinige koelkast, draag je bij aan een groenere planeet. Hierbij raden wij wel aan om de oude koelkast in te leveren bij een inleverpunt zodat deze gerecycled kan worden.

Verschillende types energiezuinige koelkasten inbouw

Er zijn verschillende types energiezuinige koelkasten inbouw beschikbaar op de markt. Waar je een aantal jaar geleden nog de A+++ modellen had heb je dat nu niet meer. In 2021 zijn deze namelijk komen te vervallen. Doordat koelkasten steeds zuiniger werden werd er eens in de zoveel tijd een + toegevoegd aan het label. Om fabrikanten aan te moedigen nog zuinigere apparaten op de markt te brengen is dit in 2012 veranderd. Zo is een A+++ label uit 2019 in 2023 nog ‘maar’ een C label.

Laten we enkele van de populaire opties bekijken:

Inbouwkoelkast met energielabel C

Een inbouwkoelkast met energielabel C is een goede keuze als je op zoek bent naar een betaalbare optie met redelijk energieverbruik. Deze koelkasten bieden goede energie-efficiëntie en zorgen ervoor dat je voedsel op de juiste temperatuur blijft. Dit label kun je vergelijken met het oude A+++ label.

Inbouwkoelkast met energielabel B

Een inbouwkoelkast met energielabel B biedt een hogere energie-efficiëntie dan de C modellen. Deze koelkasten zijn iets duurder, maar je zult de investering terugverdienen door lagere energierekeningen.

Inbouwkoelkast met energielabel A

Een inbouwkoelkast met energielabel A is de meest energiezuinige optie op de markt. Hoewel ze duurder zijn dan de andere modellen, bieden ze de hoogste energie-efficiëntie en besparingen op lange termijn.

Capaciteit en afmetingen: welke maat heb je nodig?

Bij het kiezen van een energiezuinige koelkast inbouw is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit en afmetingen. De juiste maat hangt af van de beschikbare ruimte in jouw keuken en de hoeveelheid voedsel die je wilt opslaan. Zorg ervoor dat je de afmetingen van de koelkastruimte in jouw keukenkasten nauwkeurig meet voordat je een koelkast kiest. Overweeg ook de interne indeling en verstelbare planken om de opslagruimte optimaal te benutten. Vaak zijn de maten standaard, maar het is toch goed om dit even te checken voordat je deze aanschaf doet. Vaak gaat een koelkast wel 20 jaar mee dus het is goed om hier naar te kijken.

Geluidsniveau: houd rekening met het geluidsniveau

Het geluidsniveau van een energiezuinige koelkast inbouw kan een belangrijke factor zijn, vooral als jouw keuken zich dicht bij de woonruimtes bevindt. Let bij het kiezen van een koelkast op het geluidsniveau in decibel (dB). Een lager geluidsniveau zorgt voor een rustigere omgeving in jouw keuken en woonruimtes. Met name als je niet zo goed tegen achtergrondgeluiden kan of je wil het liefst geen geluid om je heen dan raden wij aan een stille koelkast te kiezen.

Indeling en functionaliteit: pas de inrichting aan jouw wensen aan

Bij het selecteren van een energiezuinige koelkast inbouw is het essentieel om rekening te houden met de indeling en functionaliteit. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten:

Verstelbare planken en compartimenten

Verstelbare planken en compartimenten bieden flexibiliteit bij het opslaan van voedsel van verschillende formaten. Hierdoor kun je de ruimte aanpassen aan jouw behoeften en voorkom je verspilling van kostbare ruimte. Ook kun je kiezen voor extra flessenlades in plaats van een glazen plank wanneer je veel (fris)drank wil koelen.

Groentelades en vershoudzones

Koelkasten met groentelades en vershoudzones helpen bij het langer vers houden van groenten, fruit en andere bederfelijke producten. Deze speciale zones zorgen voor een optimale luchtvochtigheid en temperatuur, waardoor jouw voedsel langer vers blijft. Bij veel moderne inbouw koelkasten is de temperatuur in de groentela net even iets hoger omdat dit over het algemeen beter is voor groente- en fruit.

Koeltechnologieën voor energiezuinige inbouwkoelkasten

Om de efficiëntie en prestaties van energiezuinige koelkasten inbouw te verbeteren, maken ze gebruik van geavanceerde koeltechnologieën. Laten we er twee bekijken:

No Frost-technologie

No Frost-technologie voorkomt ijsvorming in de koelkast. Het verdeelt de koude lucht gelijkmatig, waardoor ijsophoping wordt voorkomen. Dit betekent dat je nooit meer handmatig de koelkast hoeft te ontdooien. Dit scheelt enorm omdat we allemaal wel een bevroren achterkant kennen wanneer je de koelkast net even iets te vol hebt geladen.

Multi-Airflow-systeem

Het Multi-Airflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige koeling in de hele koelkast. Dit voorkomt temperatuurverschillen en zorgt ervoor dat jouw voedsel langer vers blijft.

Extra kenmerken om te overwegen

Naast de basisfuncties bieden sommige energiezuinige koelkasten inbouw ook extra kenmerken om jouw ervaring te verbeteren:

IJsmaker en waterdispenser

Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde ijsmaker en waterdispenser. Dit is handig voor het snel krijgen van ijs en gekoeld water zonder dat je een aparte ijsmachine of waterkoker nodig hebt. Hierbij leert de ervaring wel dat deze systemen vaak niet- of weinig worden schoongemaakt waardoor interne schimmels kunnen ontstaan. Hier kun je enorm ziek van worden dus dit is een factor om rekening mee te houden.

Temperatuurregeling

Koelkasten met nauwkeurige temperatuurregeling stellen je in staat om de temperatuur naar jouw voorkeur aan te passen. Dit is vooral handig bij het bewaren van gevoelige producten zoals medicijnen of wijn. Ook hebben sommige inbouwkoelkasten een turbofunctie waarmee je de temperatuur nog sneller naar gewenst niveau krijgt.

Automatische deuropening

Sommige energiezuinige koelkasten inbouw zijn uitgerust met een automatische deuropening. Hierdoor kun je de koelkast openen door simpelweg op de deur te tikken, wat handig kan zijn wanneer je jouw handen vol hebt (al is dit natuurlijk wel een beetje luxe).

Installatie: Doe-het-zelf of professionele installatie?

Bij het kiezen van een energiezuinige koelkast inbouw moet je beslissen of je de installatie zelf wilt doen of dat je professionele hulp nodig hebt. Het installatieproces kan technisch uitdagend zijn, vooral als het gaat om het integreren van de koelkast in de keukenkasten. Als je niet zeker bent van jouw vaardigheden, is het raadzaam om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd.

Prijsklasse: Wat is jouw budget?

Bij het kiezen van een energiezuinige koelkast inbouw is het belangrijk om jouw budget in overweging te nemen. De prijzen variëren afhankelijk van het merk, de grootte en de extra functies van de koelkast. Het is raadzaam om verschillende modellen en prijsklassen te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Daarbij zijn energiezuinige inbouwkoelkasten vaak wat prijziger in aanschaf dan minder energiezuinige types. Hierbij verdient de investering zichzelf terug: hoe lang je de energiezuinige koelkast gebruikt hoe goedkoper deze uiteindelijk is. Dit gaat nog sneller door de huidige, hoge energieprijzen.

Conclusie

Het kiezen van een energiezuinige koelkast inbouw is een slimme en duurzame keuze. Deze koelkasten bieden niet alleen lagere energierekeningen, maar dragen ook bij aan een groenere planeet. Met verschillende modellen, capaciteiten en extra functies beschikbaar, kun je de koelkast kiezen die het beste bij jouw behoeften en budget past.

Zijn energiezuinige inbouwkoelkasten duurder in aanschaf?

Energiezuinige koelkasten kunnen iets duurder zijn in aanschaf, maar ze kunnen op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren door lagere energierekeningen.

Hoe kan ik de levensduur van mijn energiezuinige inbouwkoelkast verlengen?

Om de levensduur van je energiezuinige koelkast te verlengen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van de condensor, het controleren van de deurrubbers en het vermijden van overbelading.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 13

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.