Skip to main content
4.3
(25)

In de donkere dagen zijn veel mensen op zoek naar een (elektrische) sfeerhaard. Het geeft zowel sfeer als warmte en er is geen gas voor nodig, enkel een simpele stekker. Daarnaast heb je geen gesjouw met echt hout, en is het veel goedkoper dan een ‘echte’ haard. Maar hoeveel stroom verbruikt een sfeerhaard nu precies? En hoeveel kost dit je in de portemonnee? Wij zijn op onderzoek voor je uitgegaan.

Inhoudsopgave

Hoeveel verbruikt een elektrische sfeerhaard?

Om een indicatie te geven, gaan we uit van een gemiddelde sfeerhaard met een vermogen van 2000 watt. Dit is een gangbare kracht voor deze sfeervolle toevoeging aan je huis. Als we dit vermogen terugrekenen met een kWh prijs van €0,40 (check je tarief voor de meest accurate berekening), komt het verbruik uit op €0,80 per uur. Uiteraard zijn prijzen variabel en afhankelijk van je energieleverancier. In dit voorbeeld hanteren we het energieprijsplafond, maar inmiddels kan jouw kWh prijs al een stuk lager zijn.

In bovenstaand voorbeeld zijn we ook uitgegaan van vol vermogen. Wij kunnen ons voorstellen dat je de kachel niet altijd op vol vermogen hebt staan, dus zal het verbruik in de praktijk waarschijnlijk een stuk lager zijn. Sommige sfeerhaarden hebben ook een functie waarbij je alleen het ‘vuur’ aan kan zetten, en niet de verwarming. Dit verbruikt vaak maar rond de 10-20 Watt. Je hebt zo toch de sfeer zonder de hoge kosten.

Om het nog persoonlijker te maken, hebben wij een handige tool ontwikkeld waarmee je precies kunt berekenen hoeveel jouw elektrische sfeerhaard verbruikt en wat dat kost. Zo kom je niet in de kou (haha) te staan bij het openen van je energierekening.

Stroomverbruik elektrische sfeerhaard berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw sfeerhaard te gebruiken met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je elektrische sfeerhaard heeft kun je op de verpakking van het apparaat kijken. Heb je deze niet meer? Dan staat het waarschijnlijk ook op een sticker die vaak onderop de kachel zit. Kun je het daar ook niet zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

Energie besparen met een sfeerhaard

Een slimme stekker is een ideale oplossing om het stroomverbruik van een sfeerhaard te meten. Ook kun je met de slimme stekker het apparaat volledig uitschakelen via je smartphone. Hiermee bespaar je dus energie doordat je hem helemaal uitzet, en kun je exact bijhouden hoeveel stroom de elektrische sfeerhaard gebruikt. Wij raden de onderstaande slimme stekkers aan.

Een andere manier om stroom te besparen met je elektrische sfeerhaard is om de haard aan te zetten op momenten dat stroom goedkoop is. Dit kan vaak alleen met een dynamisch of variabel energiecontract waarbij je op elk uur een ander stroomtarief hebt. Vaak zijn zonnige dagen of dagen met veel wind voordelig omdat er dan veel stroom beschikbaar is op het stroomnet.

Energiezuinige elektrische sfeerhaard

Een elektrische sfeerhaard kan zuiniger zijn dan verwarmen op gas, maar dat is natuurlijk afhankelijk van welke ruimtes je wil verwarmen en voor hoe lang. Het is met name een aangename toevoeging, waarbij je een relatief kleine kamer snel warm kunt hebben. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een sfeerhaard met LED-verlichting. Dit is een stuk zuiniger dan een sfeerhaard met ouderwetse gloeilampen.

Toch zit er een verschil in verbruik van de verschillende haarden.

Ondanks dat de kachel over 2000 watt beschikt gebruikt hij dit alleen op vol vermogen. Omdat hij een thermostaat heeft kun je hem dus ook instellen op 19 of 20 graden, en wanneer hij dit bereikt heeft slaat hij uit. Hij springt dan pas weer aan als hij onder de ingestelde temperatuur komt. Ideaal toch?

Ben je nu op zoek naar een inbouw sfeerhaard zodat je net dat chique effect krijgt? Dan raden wij dit model elektrische sfeerhaard aan. Deze haard past bijvoorbeeld prachtig in je cinewall en je kunt zelf de kleur van de haard instellen. Je kunt dus een echte filmbeleving creëren met deze inbouw.

Veelvoorkomende misvattingen over elektrische sfeerhaarden en energieverbruik

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over het energieverbruik van elektrische sfeerhaarden. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat elektrische kachels extreem veel energie verbruiken. In werkelijkheid zijn moderne elektrische kachels echter veel efficiënter geworden en kunnen ze een kosteneffectieve verwarmingsoplossing zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de op het moment geldende gas- en stroomprijzen. Wanneer gas heel goedkoop is ten opzichte van elektriciteit dan kan het natuurlijk zijn dat stoken op gas goedkoper is. Check daarom altijd je huidige tarieven.

4.3
(25)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Is een elektrische sfeerhaard?

Ja en nee. Het is afhankelijk van de ruimte die je wil verwarmen, hoe groot deze ruimte is, hoeveel vermogen de sfeerhaard heeft en hoe lang hij aanstaat. Kortom: er is geen antwoord op deze vraag. Wel hebben wij een rekentool zodat je precies kan berekenen wat het kost om jouw elektrische sfeerhaard te gebruiken. Je kunt dan zelf bepalen of een elektrische sfeerhaard zuinig is of juist niet.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische sfeerhaard?

Gemiddeld verbruikt een sfeerhaard kachel 2000 watt. Als je dit omrekent dan kom je uit op 2 kWh per uur. Omgerekend is dat €0,80 per uur met een energieprijs van €0,40 per kWh. Wanneer je een andere energieprijs betaald kun je dat uiteraard vermenigvuldigen met de 2 kWh.

Wat kost een sfeerhaard aan stroom?

Gemiddeld genomen kost een sfeerhaard 2 kWh aan stroom per uur. Dit komt overeen met 2000 Watt. Bij een kWh prijs van 0,40 euro betekent dit dat bij één uur gebruik je €0,80 kwijt bent.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.