Skip to main content

Energieverbruik van apparaat berekenen

Hoe kan je meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt?

Om het stroomverbruik te berekenen moet je het wattage van het apparaat weten en het aantal uren dat het gebruikt wordt. Bijvoorbeeld, een gloeilamp van 100 watt die 10 uur wordt gebruikt, verbruikt 1.000 watt (100 x 10).

Het wattage van een apparaat vind je op het etiket of in de handleiding. Als je deze informatie niet kunt vinden, kun je online zoeken of contact opnemen met de fabrikant.

Als je eenmaal het wattage hebt, vermenigvuldig het dan gewoon met het aantal uren dat je het apparaat gebruikt. Dit geeft je je stroomverbruik in watturen. Als je bijvoorbeeld een gloeilamp van 100 watt 10 uur lang gebruikt, is je stroomverbruik 1.000 wattuur (100 x 10).

Om wattuur om te rekenen naar kilowattuur deel je door 1.000. In ons voorbeeld zou de lamp dus 1 kilowattuur verbruiken (1.000 wattuur / 1.000).

Zo kun je het stroomverbruik van elk apparaat berekenen. Met onze tool kun je ook nog eens berekenen wat het dan precies kost om een apparaat te gebruiken.

Stroomverbruik apparaat berekenen

Als je het stroomverbruik van een apparaat wilt berekenen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste moet je het wattage van het apparaat weten. Dit staat meestal op het etiket van het product. Als je dat getal eenmaal hebt, kun je onze stroomverbruikcalculator gebruiken om het stroomverbruik van het apparaat te schatten.

Om de calculator te gebruiken hoef je alleen maar het wattage van het apparaat in te voeren en op Berekenen te klikken. De calculator schat dan het stroomverbruik van het apparaat in kilowatt (kW). Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is, en dat je werkelijke stroomverbruik kan verschillen, afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt en van andere factoren.

Dus als je wilt weten hoeveel stroom je apparaat verbruikt, controleer dan het wattage en gebruik dan onze stroomverbruikcalculator voor een schatting. Het berekenen van het stroomverbruik kan je helpen geld te besparen op je energierekening en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het gebruik van je apparaten.

Stroomverbruik meten met energiemeter

Digitale energiemeters worden steeds populairder, omdat ze nauwkeuriger en gemakkelijker af te lezen zijn. Deze meters gebruiken een LCD-display om het elektriciteitsverbruik weer te geven.

Sommige nieuwere modellen van digitale meters kunnen ook met een app worden uitgelezen, zodat je je stroomverbruik in de loop der tijd kunt bijhouden. Dit kan handig zijn om apparaten te identificeren die veel elektriciteit gebruiken en om manieren te vinden om je verbruik te verminderen.

Om een energiemeter te gebruiken sluit je hem gewoon aan op een stopcontact en vervolgens sluit je je apparaat aan op de meter. De meter zal dan beginnen met het meten van de hoeveelheid elektriciteit die het apparaat gebruikt.

Voor een nauwkeurige aflezing is het belangrijk dat er maar één apparaat tegelijk op de meter is aangesloten. Anders kun je niet zien hoeveel elektriciteit elk afzonderlijk apparaat gebruikt.