Skip to main content
4.3
(14)

De airco wordt steeds populairder. Steeds meer mensen schaffen een airco aan, vaak een split unit. Maar hoeveel verbruikt een airco nou precies? En is het bijvoorbeeld voor verwarmen een goed alternatief op stoken op gas? In dit artikelen vertellen wij je er alles over.

Inhoudsopgave

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Het stroomverbruik van airco’s verschilt nogal. Wanneer je een vaste unit hebt is deze een stuk zuiniger dan een mobiele airco. In dit voorbeeld gaan we uit van vaste airco. Vaak hebben split units (vaste airco’s) een vermogen van tussen de 2 en 5 kWh. Nu is dit het maximale vermogen en is het zeker niet zo dat dit vermogen continue wordt gebruikt. Enkel wanneer de airco op volle stand staat verbruikt het het volledige vermogen. Gemiddeld kunnen we uitgaan van 1 kWh per uur aan stroomverbruik voor een airco. Zou je dit omrekenen naar een werkdag van 8 uur bijvoorbeeld, dan kom je uit op 8 kWh per dag. Dit kost je met het huidige prijsplafond dat door de overheid is ingesteld van €0,40 uit op €3,20 per dag.

Als je het stroomverbruik per dag doortrekt naar een jaar, dan komt je uit op een bedrag van €1.168. Een airco verbruikt dus een stuk meer stroom dan bijvoorbeeld een simpele ventilator.

Elke situatie is natuurlijk anders. Als je wil berekenen hoeveel stroom jouw airco verbruikt raden wij onze calculator aan.

Hoeveel stroom verbruikt een airco om te verwarmen?

Airco’s worden tegenwoordig steeds vaker ingezet om niet alleen in de zomer te koelen, maar juist om in de winter te verwarmen. Je bent hierbij niet afhankelijk van gas en je kunt per ruimte verwarmen. Daarnaast verwarmt een airco relatief snel waardoor de temperatuur in je kamer snel omhoog gaat. Toch is een airco om te verwarmen met name in het voor- en najaar echt goedkoper dan stoken op gas. In de koude wintermaanden kost het namelijk meer energie om te verwarmen. Als je de airco 40 dagen aan hebt in een jaar om te verwarmen en dat gemiddeld 8 uur per dag doet kom je uit op een bedrag van €128 euro. Dat valt nog best mee!

Als je elektrisch wilt verwarmen kun je ook kiezen voor een elektrische kachel, en dan met name een infrarood paneel.

Hoeveel stroom verbruikt een airco per uur?

Gemiddeld kunnen we uitgaan van een stroomverbruik van 1 kWh om te verwarmen. Een uur de airco laten verwarmen kost je dan €0,40 met de huidige tarieven ten tijde van het prijsplafond van de Nederlandse overheid.

Stroomverbruik airco berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw airco te gebruiken met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je airco heeft kun je op de verpakking van het apparaat kijken. Heb je deze niet meer? Dan staat het waarschijnlijk ook op een sticker die vaak onderop de airco zit. Kun je het daar ook niet zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

4.3
(14)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een airco?

Gemiddeld kunnen we uitgaan van 1 kWh per uur aan stroomverbruik voor een airco. Zou je dit omrekenen naar een werkdag van 8 uur bijvoorbeeld, dan kom je uit op 8 kWh per dag. Dit kost je met het huidige prijsplafond dat door de overheid is ingesteld van €0,40 uit op €3,20 per dag. Als je uitgaat van 40 warme dagen waarop je de airco aanhebt kom je uit op €128 euro per seizoen.

Hoeveel verbruikt een airco per uur?

Afhankelijk van het energielabel verbruikt een airco 1 kWh aan stroom per uur. Met het huidige prijsplafond kost dit je €0,40 per uur gebruik.

Hoeveel verbruikt een airco per dag?

Als je de airco 8 uur per dag aanhebt kom je uit op een verbruik van 8 kWh gemiddeld. Met een kWh prijs van €0,40 komt dit uit op een bedrag van €3,20 per dag.

Hoeveel verbruikt een airco om te verwarmen?

Als je de airco 40 dagen aan hebt in een jaar om te verwarmen en dat gemiddeld 8 uur per dag doet kom je uit op een bedrag van €128 euro. Dat valt nog best mee!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 14

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.