Skip to main content
4.3
(26)

Een elektrische kachel kan een zuinige manier zijn om je huis te verwarmen. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat het zuinig is. In dit artikel vertellen wij je precies hoeveel een elektrische kachel verbruikt en wat het gebruik ervan kost.

Inhoudsopgave

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel?

Er is geen eenduidig antwoord op hoeveel een elektrische kachel verbruikt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. In onze berekening gaan we uit van een gemiddelde kachel met een vermogen van 2000 watt. Als we dit terugrekenen met een kWh prijs van €0,40 dan komen we op een bedrag uit van €0,80 per uur. Ja, je leest het goed: per uur. Heb jij nu een ander tarief dan €0,40? Reken dan met die prijs. Heb je nu een elektrische sfeerhaard? Dan kan het verbruik ook weer anders zijn. 

Jouw situatie is vast niet zoals hierboven beschreven. Wij hebben een tool ontwikkeld waarbij je precies kan uitrekenen hoeveel jouw elektrische kachel verbruikt en wat het gebruik ervan je in de portemonnee kost.

https://youtu.be/6IFITx4y_F4

Stroomverbruik elektrische kachel berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw elektrische kachel te gebruiken met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je kachel heeft kun je op de verpakking van het apparaat kijken. Heb je deze niet meer? Dan staat het waarschijnlijk ook op een sticker die vaak onderop de kachel zit. Kun je het daar ook niet zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

Energie besparen met een elektrische kachel

Een slimme stekker is een ideale oplossing om het stroomverbruik van een elektrische kachel te meten. Ook kun je met de slimme stekker het apparaat volledig uitschakelen via je smartphone. Hiermee bespaar je dus energie doordat je hem helemaal uitzet, en kun je exact bijhouden hoeveel stroom de elektrische kachel gebruikt. Wij raden de onderstaande slimme stekkers aan.

Een andere manier om stroom te besparen met je elektrische kachel is om de kachel aan te zetten op momenten dat stroom goedkoop is. Dit kan vaak alleen met een dynamisch of variabel energiecontract waarbij je op elk uur een ander stroomtarief hebt. Vaak zijn zonnige dagen of dagen met veel wind voordelig omdat er dan veel stroom beschikbaar is op het stroomnet.

Energie besparen met verwarmen

Maak je toch gebruik van je normale CV-verwarming met radiatoren? Ook dan kun je een hoop energie besparen met een aantal handige energiebesparende apparaten.

Energiezuinige elektrische kachel

Zoals je hebt gelezen kan een elektrische kachel zeker zuiniger zijn dan gas, vooral als je kleine ruimtes verwarmt en niet de rest van het huis. Wij kiezen voor onderstaande elektrische kachel

Ondanks dat de kachel over 2000 watt beschikt gebruikt hij dit alleen op vol vermogen. Omdat hij een thermostaat heeft kun je hem dus ook instellen op 19 of 20 graden, en wanneer hij dit bereikt heeft slaat hij uit. Hij springt dan pas weer aan als hij onder de ingestelde temperatuur komt. Ideaal toch?

Radiatorfolie

Radiatorfolie bevestig je achter je radiator. Hierdoor trekt de warmte niet in de muur maar wordt deze weerkaatst richting de kamer. Hiermee kun je veel warmte binnenhouden dat anders in de muur zou verdwijnen. Daarnaast is de kamer ook sneller op temperatuur waardoor er minder gas nodig is om je radiatoren te verwarmen. In principe zie je de folie niet als je deze goed wegwerkt achter je radiator. Voor iets meer dan twee tientjes heb je al een rol van 5 meter. De kleine investering heb je er al snel uit.

Radiator ventilator

Met een radiator ventilator kun je voor een gasbesparing van 22% op je totale gasrekening zorgen. Deze ventilatoren blazen als het ware de warmte vanuit de radiator direct je kamer in. Hierdoor is je kamer vaak twee keer zo snel warm. Ook kun je de temperatuur van je cv vaak één of twee graden lager instellen zonder dat je inlevert op comfort.

https://www.youtube.com/watch?v=LkEcvL-a-T4

Veelvoorkomende misvattingen over elektrische kachels en energieverbruik

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over het energieverbruik van elektrische kachels. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat elektrische kachels extreem veel energie verbruiken. In werkelijkheid zijn moderne elektrische kachels echter veel efficiënter geworden en kunnen ze een kosteneffectieve verwarmingsoplossing zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van de op het moment geldende gas- en stroomprijzen. Wanneer gas heel goedkoop is ten opzichte van elektriciteit dan kan het natuurlijk zijn dat stoken op gas goedkoper is.

4.3
(26)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 26

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Is een elektrische kachel zuinig?

Ja en nee. Het is afhankelijk van de ruimte die je wil verwarmen, hoe groot deze ruimte is, hoeveel vermogen de kachel heeft en hoe lang hij aanstaat. Kortom: er is geen antwoord op deze vraag. Wel hebben wij een rekentool zodat je precies kan berekenen wat het kost om jouw elektrische kachel te gebruiken. Je kunt dan zelf bepalen of een elektrische kachel zuinig is of juist niet.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Gemiddeld verbruikt een elektrische kachel 2000 watt. Als je dit omrekent dan kom je uit op 2 kWh per uur. Omgerekend is dat €0,80 per uur met een energieprijs van €0,40 per kWh.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel 500 watt?

Een elektrische kachel van 500 watt verbruikt 0,5 kWh per uur. Dit kost je met de huidige energieprijzen (€0,40 sinds het prijsplafond van de overheid) €0,20 per uur. Als je de elektrische kachel 4 uur per dag aan hebt dan kost dit je €0,80. Wanneer je een kleine ruimte hebt dan is dit een voordeligere optie dan een kachel van een hoger wattage.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel 1000 watt?

Een elektrische kachel van 1000 watt verbruikt 1 kWh per uur. Dit kost je met de huidige energieprijzen (€0,40 sinds het prijsplafond van de overheid) €0,40 per uur. Als je de elektrische kachel 4 uur per dag aan hebt dan kost dit je €1,60.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel 2000 watt?

Een elektrische kachel van 2000 watt verbruikt 2 kWh per uur. Dit kost je met de huidige energieprijzen (€0,40 sinds het prijsplafond van de overheid) €0,80 per uur. Als je de elektrische kachel 4 uur per dag aan hebt dan kost dit je €3,20.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel 3000 watt?

Een elektrische kachel van 3000 watt verbruikt 3 kWh per uur. Dit kost je met de huidige energieprijzen (€0,40 sinds het prijsplafond van de overheid) €1,20 per uur. Als je de elektrische kachel 4 uur per dag aan hebt dan kost dit je €4,80 per dag.

Wat kost een elektrische kachel per uur?

Als we uitgaan van een gemiddeld vermogen van 2000 watt dan verbruikt een elektrische kachel 2 kWh per uur. Bij een kWh prijs van €0,40 ben je dus 80 cent per uur kwijt aan je elektrische kachel.

Hoe verbruik elektrische kachel berekenen?

Het uitrekenen van het verbruik en een elektrische kachel werkt net zoals bij andere apparaten. Je pakt het vermogen van de kachel (bijvoorbeeld 2200 Watt) en rekent dit om naar kWh (kilowattuur). Dit doe je door het vermogen te delen door 1000. In dit geval dus 2,2 kWh. Dit is het verbruik van de elektrische kachel als je deze één uur lang op vol vermogen aan zou hebben staan.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Stemtelling: 26

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.