Skip to main content
4.6
(20)

Je gebruikt hem waarschijnlijk elke week wel een keer: je oven. Maar hoeveel stroom verbruikt jouw oven nu precies? En wat kost dit je dan per keer? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per keer

Gemiddeld verbruikt een oven ongeveer 1 tot 2 kWh per per uur. Hierbij gaan we uit van een oven met A+ energielabel. Een oven heeft vaak 2000 watt aan vermogen. Dit vermogen gebruikt de oven niet continue. In de voorverwarm fase zal de oven dit wel gebruiken maar wanneer de temperatuur is bereikt zal het vermogen minder zijn. Gemiddeld kunnen we spreken van een verbruik van 1,2 kWh per uur. Dit kost je €0,48 per uur. Hierbij zijn we uitgegaan van €0,40 per kWh (prijsplafond dat overheid in november 2022) instelde.

Het bovenstaande voorbeeld is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Energieverbruik per jaar

Als we uitgaan van een oven met energielabel A en een gemiddelde van 90 keer gebruik per jaar, dan verbruikt een oven ongeveer 108 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWh dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €43,20. Gebruik je de oven nu vaker dan 90 keer dan is dit uiteraard mee.

In de praktijk is het energieverbruik van de oven per jaar waarschijnlijk hoger, maar dat is echt afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, welke temperatuur, en welk energielabel de oven heeft.

Stroomverbruik oven berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw oven te gebruiken met onze tool.

Energie besparen met je oven

Als je energie en geld wilt besparen met je oven zijn er een aantal dingen die je kunt doen om energie te besparen. Wij hebben een aantal van deze tips op een rijtje gezet.

  1. Zet het gerecht direct in de oven bij het voorverwarmen. Zo gaat de warmte die met voorverwarmen normaalgesproken gegenereerd wordt niet verloren. Wanneer je het gerecht pas in de oven zet als deze op de gewenste temperatuur is, dan is hij een tijdje aan het verwarmen zonder dat dit je iets oplevert (op energiekosten na dan ;)).
  2. Zet je product of gerecht niet koud in de oven. We raden aan om producten niet rechtstreeks uit de koelkast- of vriezer in de oven te zetten. Laat het eerst een tijdje buiten de koeling zodat er niet nóg meer warmte nodig is in de oven om het gerecht te bereiden.
  3. Denk eens aan de airfryer. Je zou ook kunnen overwegen om -wanneer je kleine gerechten bereid- een airfryer te gebruiken. Deze hebben een snellere opstarttijd en verbruiken minder, en zijn ook nog eens sneller op temperatuur. Wil je een stoofpot langzaam opwarmen maar niet de magnetron gebruiken? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor de slowcooker.
  4. Zet je oven na gebruik open. Wanneer je klaar bent met het gebruik van de oven raden wij aan om hem open te laten staan. Met de warmte die dan vrijkomt wordt je huis verwarmd, en hoeft je verwarming minder te leveren.

Wij hebben een lijstje gemaakt met de meest energiezuinige (inbouw) ovens. Dit zijn allemaal ovens met een A+ energielabel. Dit zijn de zuinigste die op dit moment op de markt zijn.

4.6
(20)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een oven per keer?

Gemiddeld verbruikt een oven ongeveer 1 tot 2 kWh per per uur. Hierbij gaan we uit van een oven met A+ energielabel. Gemiddeld kunnen we spreken van een verbruik van 1,2 kWh per uur. Dit kost je €0,48 per uur.

Hoeveel verbruikt een oven in een jaar?

Als we uitgaan van een oven met energielabel A en een gemiddelde van 90 keer gebruik per jaar, dan verbruikt een oven ongeveer 108 kWh. Kijkend naar het huidige energieplafond van €0,40 per kWh dan komen we aan een stroomverbruik per jaar van €43,20. Gebruik je de oven nu vaker dan 90 keer dan is dit uiteraard mee.

Hoeveel Watt is een oven?

Een oven beschikt gemiddeld over 2000 Watt vermogen. Dit komt neer op 2kWh. Een oven verbruikt vaak niet constant het volle vermogen. Dit gebeurt vaak alleen in de opwarm fase.

Hoeveel kost een oven gebruiken per uur?

Gemiddeld gaan we uit van 2000 Watt vermogen. Dit komt bij een uur gebruik neer op 2 kWh. Toch zit hier enige nuance in omdat de oven als hij op temperatuur is natuurlijk niet meer op vol vermogen verwarmt. Gemiddeld gaan we daarom uit van een verbruik van 1 tot 2 kWh per uur. Bij een kWh prijs van €0,40 komt dit neer op €0,40 tot €0,80.

Hoeveel verbruikt een oven op 200 graden?

Gemiddeld heeft een oven een vermogen van 2000 Watt. Dit is als je de oven gebruikt op vol vermogen wat vaak rond de 250 graden ligt. Als je een uur lang de oven op 200 graden gebruikt dan komt dit verbruik op ongeveer 1,5 kWh uit. Bij een kWh prijs van €0,40 betaal je dus €0,60 per uur als je de oven op 200 graden hebt staan. Let op: dit is een gemiddelde en afhankelijk van type oven, hoe groot het gerecht is en op welke manier de oven verwarmt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 20

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.