Skip to main content
4.6
(48)

Tijdens de feestdagen heb je vast lichtjes in je kerstboom hangen. Maar hoeveel stroom verbruiken deze kerstlampjes in je boom nu precies? En hoeveel geld ben je aan deze kerstverlichting kwijt? Wij zochten het voor je uit.

Inhoudsopgave

Energieverbruik per uur

In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde. Hierbij gaan we uit van LED-kerstverlichting. Gemiddeld gebruikt een snoer met 100 LED-lampjes ongeveer 5 watt. Dit komt neer op 0,005 kWh per uur. Als je dit omrekent kost het 0,2 eurocent per uur bij een kWh prijs van €0,40 (prijsplafond ingesteld door de Nederlandse overheid eind 2022). Om jouw situatie te berekenen kun je gebruik maken van onze rekentool.

Energieverbruik per jaar

Gemiddeld staat een kerstboom 32 dagen per jaar met daarin kerstlichtjes. Als we uitgaan van gemiddeld 8 uur per dag de kerstboomverlichting aan, dan komt dit neer op 1,28 kWh. Dit kost je per jaar €0,51. Dit valt dus reuze mee. Hierin gaan we wel uit dat je LED kerstlampjes hebt. Heb jij nog oude kerstlampjes? Lees dan waarom je beter op LED kerstverlichting kunt overstappen.

Stroomverbruik kerstverlichting berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw kerstverlichting te gebruiken met onze tool.

LED vs gloeilampjes

Kerstverlichting gebruik je in principe maar één keer per jaar. Daarom gaan deze lampjes vaak lang mee, en kan het maar zo zijn dat jij je kerstboomverlichting al jaren gebruikt. Toch zit er een groot verschil in de oude gloeilampjes en de nieuwe LED lampjes. Als we uitgaan van een snoer met 100 lampjes, dan verbruikt een snoer met ouderwetse gloeilampjes ruim 10 keer zoveel als LED-lampjes. Het kan dus zeker lonen om over te stappen op nieuwe LED kerstverlichting. De aanschafprijs is vaak iets hoger, maar dit heb je er gemiddeld naar één á twee jaar al uit.

Het gekke is dat de Europese Unie het niet verplicht heeft om kerstverlichting enkel nog maar met LED-lampjes te produceren. Goedkopere lampjessnoeren zijn daarom soms nog met gloeilampjes gemaakt. Let hier dus goed op!

4.6
(48)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 48

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt kerstboomverlichting per uur?

In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde. Hierbij gaan we uit van LED-kerstverlichting. Gemiddeld gebruikt een snoer met 100 LED-lampjes ongeveer 5 watt. Dit komt neer op 0,005 kWh per uur. Als je dit omrekent kost het 0,2 eurocent per uur bij een kWh prijs van €0,40 (prijsplafond ingesteld door de Nederlandse overheid eind 2022).

Hoeveel verbruikt kerstoomverlichting per jaar?

Gemiddeld staat een kerstboom 32 dagen per jaar met daarin kerstlichtjes. Als we uitgaan van gemiddeld 8 uur per dag de kerstboomverlichting aan, dan komt dit neer op 1,28 kWh. Dit kost je per jaar €0,51.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 48

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.