Skip to main content
4.5
(10)

Een luchtontvochtiger is een handig apparaat dat vocht onttrekt uit de lucht en daardoor jouw huis een aangenaam klimaat geeft. Maar hoeveel stroom verbruikt zo’n luchtontvochtiger nu precies? Wij zochten het voor je uit.

Inhoudsopgave

Hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger?

Het stroomverbruik van luchtontvochtigers verschilt nogal. Hoeveel energie een luchtontvochtiger verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren als:

  • Omgevingstemperatuur;
  • Luchtvochtigheid;
  • Capaciteit
  • Vermogen

Gemiddeld kunnen we uitgaan dat een luchtontvochtiger een vermogen heeft van 250 Watt. Dit komt neer op 0,25 kWh. Nu is dit het maximale vermogen en is het zeker niet zo dat dit vermogen continue wordt gebruikt. Enkel wanneer de luchtontvochtiger op volle stand staat verbruikt het het volledige vermogen. Stel dat de luchtvochtigheid staat ingesteld op 55%, dan slaat de ontvochtiger uit op het moment dat dit percentage bereikt is. Wanneer de luchtvochtigheid boven het ingestelde percentage komt zal hij weer aanspringen.

Gemiddeld kunnen we dus uitgaan van 0,25 kWh per uur aan stroomverbruik voor een luchtontvochtiger. Elke situatie is natuurlijk anders. Als je wil berekenen hoeveel stroom jouw ontvochtiger verbruikt raden wij onze calculator aan.

Hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger per uur?

Gemiddeld kunnen we uitgaan van een stroomverbruik van 0,25 kWh per uur. Één uur de luchtontvochtiger laten draaien kost je dan €0,10 met de huidige tarieven ten tijde van het prijsplafond van de Nederlandse overheid (€0,40).

Onze top 5 energiezuinige luchtontvochtigers

Meer weten over de meest zuinige luchtontvochtigers? Lees dan dit artikel.

Stroomverbruik luchtontvochtiger berekenen

Bereken het stroomverbruik en hoeveel het kost om jouw luchtontvochtiger te gebruiken met onze tool. Wanneer niet precies weet hoeveel Watt vermogen je luchtontvochtiger heeft kun je op de verpakking van het apparaat kijken. Heb je deze niet meer? Dan staat het waarschijnlijk ook op een sticker die vaak onderop de ontvochtiger zit. Kun je het daar ook niet zien? Dan kun je altijd even Googelen op het typenummer.

Energiezuinige luchtontvochtiger

Er zijn zoals je misschien wel gezien hebt veel verschillende luchtontvochtigers te koop. Wij zijn fan van Qlima luchtontvochtigers. Deze zijn in de regel wel iets duurder, maar de kwaliteit is ook een stuk beter. Daarbij is de capaciteit groter en de opvangbak voor het water ook. Daarnaast kun je een luchtvochtigheidspercentage instellen en wanneer dit percentage bereikt is slaat het apparaat uit. Daardoor verbruikt hij minder stroom. Doordat droge lucht minder energie vergt om te verwarmen draagt de ontvochtiger ook nog eens bij aan een lagere gasrekening omdat je minder hoeft te verwarmen. Win-win toch?

Energie besparen met een luchtonvochtiger

Een slimme stekker is een ideale oplossing om het stroomverbruik van een luchtontvochtiger te meten. Ook kun je met de slimme stekker het apparaat volledig uitschakelen via je smartphone. Hiermee bespaar je dus energie doordat je hem helemaal uitzet, en kun je exact bijhouden hoeveel stroom de luchtonvochtiger gebruikt. Wij raden de onderstaande slimme stekkers aan.

Waarom kiezen voor een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger doet precies wat de naam zegt: lucht minder vochtig maken. Een vochtige lucht is slecht voor je gezondheid. Er ontstaan makkelijker schimmels in je woning en je kunt door de vochtige lucht o.a. last van je luchtwegen krijgen. Vooral in oudere huizen of juist hele nieuwe huizen komt een hoge luchtvochtigheid voor. In oude huizen omdat deze vaak vochtige kelders hebben waarvan het vocht de woning intrekt vanuit de fundering, of nieuwe huizen omdat deze zo goed geïsoleerd zijn. Nieuwbouwhuizen die goed geïsoleerd zijn hebben soms weinig mogelijkheden om te luchten, waardoor de vochtigheid oploopt.

Een andere reden waarom mensen gebruik maken van een luchtontvochtiger is om hun opgehangen was. Wanneer je de was ophangt komt er natuurlijk enorm veel vocht vrij. Daarnaast duurt het lang voordat de was droog is. Met een luchtontvochtiger is je was een stuk sneller droog. Daarnaast houdt je de luchtkwaliteit goed, en verbruik je een stuk minder stroom dan bijvoorbeeld een wasdroger.

Waar verder op letten bij de aanschaf?

Op verschillende online webshops kun je vele soorten luchtontvochtigers kopen. Wij raden aan om een wat groter, vaak iets duurder model te kopen. Er zijn allemaal kleine ‘fancy’ luchtonvochtigers te koop die enorm klein zijn met een reservoir van onder 1 liter. Als je deze aanschaf kan je meermaals per dag het reservoir legen waardoor je er eigenlijk niets aan hebt. Daarnaast werken deze vaak ook een stuk slechter. Wij zijn zelf fan van het merk Qlima, die een bewezen staat van dienst heeft.

4.5
(10)

Minder betalen voor stroom?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 10

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruikt een luchtontvochtiger?

Gemiddeld kunnen we uitgaan van 0,25 kWh per uur aan stroomverbruik voor een luchtontvochtiger. Per uur komt dit uit op €0,10 met de huidige energietarieven van €0,40 kWh.

Hoeveel verbruikt een luchtontvochtiger per uur?

Afhankelijk van het vermogen verbruikt een luchtontvochtiger €0,10 kWh aan stroom per uur. Met het huidige prijsplafond kost dit je €0,40 per uur gebruik.

Hoeveel verbruikt een luchtontvochtiger per dag?

Als je de ontvochtiger 8 uur per dag aanhebt kom je uit op een verbruik van 2 kWh gemiddeld. Met een kWh prijs van €0,40 komt dit uit op een bedrag van €0,80 per dag.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 10

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Minder betalen voor stroom?

Anouk

Mijn grote interesse in het besparen van energie heeft geleidt tot veel artikelen op deze website. Met veel passie schrijf ik blogs over hoe jij kunt energie kunt besparen, en probeer je bewust te maken van de kosten van het gebruiken van verschillende apparaten.